True

Pečena prosena polenta (polenta iz prosene kaše) z brokolijem in koriandrovo marinado

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

   Čas priprave:    45 minut

   Št. porcij:    2

Pečena prosena »polenta« s soparjenim brokolijem in tamari koriandrovo marinado - morda se sliši zapleteno in eksotično, v resnici pa je silno preprosto, hitro in res okusno.

Pečena prosena polenta ni nič drugega kot kuhana prosena kaša, ki jo vliješ v pekač in pustiš, da se shladi. Ko je hladna, se strdi, zato jo lahko narežeš na rezine in jih popečeš v ponvi.

Tamari koriandrova marinada pa je marinada, ki morda nekoliko "dolgočasen" brokoli spremeni v izjemno okusno prilogo, ki jed dvigne na novo raven. Tamari je nič drugega kot nekoliko bolj blaga japonska verzija brezglutenske sojine omake, koriander verjetno že poznaš (tako seme kot zelenje, ki je na videz podobno peteršilju), v njej pa se skrivata še mlada čebulica in ingver, ki marinadi in jedi dasta še malo "spicy" pridiha.

Odlično kosilo je tako pripravljeno - če skuhaš več prosene kaše, jo lahko naslednji dan porabiš v kakšni okusni solatni skledi ali pa jo z malo rastlinskega mleka pogreješ za toplo sladko proseno kašo.

pečena prosena »polenta« s soparjenim brokolijem in tamari koriandrovo marinado na krožniku


Pečena prosena polenta (polenta iz prosene kaše)

pripomočki

ponev
nož in deska
merilne skodelice

Sestavine

1 skodelica prosene kaše
4 skodelice vode
1 olivnega olja (+ olje za ponev)
1 prehranskega kvasa
ščepec soli
1

Proso na hitro popražimo na žlici olivnega olja. Postopoma ga zalivamo z vodo ter začinimo s prehranskim kvasom in soljo. Kuhamo na srednjem ognju približno 20 minut, da je prosena kaša dobro kuhana. Vmes mešamo, da se ne prime. Po potrebi dolivamo vodo.

2

Mešanico vlijemo v pekač, obložen s peki papirjem, po vrhu poravnamo in pustimo, da se popolnoma ohladi. Ohlajeno proseno kašo narežemo na poljubne kose in popečemo v ponvi na olivnem olju, toliko da dobi zlato rumeno skorjico. 

Ko čakamo, da se prosena polenta ohladi, pripravimo soparjen brokoli in tamari omako (tamari je japonska sojina omaka) s koriandrom.

Soparjen brokoli in tamari omaka s koriandrom

pripomočki

ponev
nož in deska
merilne skodelice

Sestavine

1 glava brokolija (manjša)
2 žlički sezamovega olja
1
mlada čebulica (manjša)
1 čž sesekljanega ingverja
2 tamari sojine omake
1 šopek sesekljanega koriandra (listov)
1

Pripravimo soparjen brokoli:

brokoli narežemo na cvetke in soparimo približno 5-10 minut, da ostane čvrst (ga ne razkuhamo). 

2

Pripravimo tamari marinado s koriandrom:

vse sestavine zmešamo v posodici-

Marinado prelijemo čez soparjen brokoli.

SERVIRANJe

Na krožnik položimo nekaj koščkov prosene polente, na katero položimo mariniran brokoli. Po želji po vrhu dodamo še nekaj rezin narezanega korenja in še malo pokapljamo s prelivom (marinado).

pečena prosena »polenta« s soparjenim brokolijem in tamari koriandrovo marinado na krožniku


Dober tek!

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.