True

Kvasni kosmiči oz. prehranski kvas - kaj sploh je to?

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

Si že slišala za prehranski kvas? Ali pa ga morda poznaš pod imenom kvasni kosmiči? V obeh primerih gre za ena in isto sestavino, ki pa nima prav veliko skupnega s kvasom. Prehranski kvas mnogi imenujejo tudi “veganska začimba” oziroma “začimba veganov”, saj ga najdemo v številnih slanih rastlinskih jedeh in receptih. Predvsem ga odlikujeta njegova neverjetna prehranska vrednost in značilen "sirast" okus.

prehranski kvas oziroma kvasni kosmiči na keramični žlici

Kaj so kvasni kosmiči oz. prehranski kvas

in kako se ločijo od suhega kvasa?

Najprej vedi, da prehranski kvas (kvasni kosmiči) niso kvas; druži jih samo ime.

Zlasti ga ne smeš zamenjati za suhi kvas, ki je dejansko živ kvas, a v stanju “mirovanja” (ti pa ga potem aktiviraš z dodatkom hranil, kot sta moka ali sladkor). 

Prehranski kvas (kvasni kosmiči) pa je neaktiviran kvas - to pomeni, da so vse kvasovke med segrevanjem postale nekativne oziroma so tako rekoč umrle. Kvasni kosmiči torej ne vsebujejo živih organizmov, kar pomeni, da jih ne moremo uporabiti kot sredstvo za vzhajanje.

prehranski kvas oziroma kvasni kosmiči na kupčku na mizi


Kakšne so značilnosti in prednosti

kvasnih kosmičev (prehranskega kvasa)?

Prednosti prehranskega kvasa so številne.

  • Prehranski kvas se v angleščini imenuje “nutritional yeast” - kot pove že ime, ima visoko prehransko vrednost.

  • Vsebuje veliko beljakovin (ena žlica vsebuje kar 2 grama beljakovin), antioksidantov (ki naše telo ščitijo pred oksidativnim stresom in vnetji), mineralov (predvsem cink in selen) in vitaminov, med drugim tudi vitamin B 12, ki je pri rastlinski prehrani pogosto problem (vegani ga pogosto dodajajo v obliki prehranskega dopolnila).

  • Vsebuje tudi vse esencialne aminokisline.

  • Po mnenju mnogih pa je največja prednost kvasnih kosmičev (prehranskega kvasa) njihov značilen okus.

prehranski kvas v kozarčku na patent

Kako uporabiti kvasne kosmiče

(prehranski kvas)?

Kvasni kosmiči so v rastlinski kulinariki zelo pogost dodatek - tako v surovih kot kuhanih jedeh. Kako uporabiti kvasne kosmiče je tvoja izbira, saj omejitev praktično ni - predlagam pa, da ga uporabiš predvsem v slanih jedeh.

Kaj pa okus kvasnih kosmičev?

Kvasni kosmiči jedem dajo značilen močnejši, zrelejši, predvsem pa “sirast” okus.

Zato kvasne kosmiče uporabi takrat, ko želiš jedem izboljšati tako okus kot prehransko vrednost.

Žlico ali dve kvasnih kosmičev dodaj v različne omake, juhe, solatne prelive, namaze, surove fermentirane sire, rastlinski “parmezan” posip, posuj ga po solati ali omletah … Možnosti so res neomejene! Sama ga najraje dodam v kremne solatne prelive iz semen in oreščkov ter v juhe (preden jih zblendam).

Uporabila sem jih tudi v tem receptu za pomladno solato s cikorijo in hitro rikoto (spodnja slika).


RECEPTI S KVASNIMI KOSMIČI

Nekaj receptov z našega portala, ki vsebujejo kvasne kosmiče:

Predlagam, da tudi ti poskusiš kvasne kosmiče - najdeš jih v vseh bolje založenih trgovinah. Žlica kvasnih kosmičev na dan bo izboljšala okus številnim jedem, obenem pa ti bo zagotovila tudi številna pomembna makro- in mikrohranila.

Kako kvasne kosmiče najraje uporabiš ti? Zaupaj nam v komentarju, vedno smo vesele novih idej!


Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.