True

cvetačni pire s česnom

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

   Čas priprave:    30 minut

   Št. porcij:    3

Cvetača je tako vsestranska, da mi je prav žal za vsakogar, ki je še ne pozna v vseh njenih oblikah. :) Sama ji pravim kar podcenjena zelenjava, ki si zasluži več pozornosti!

Iz cvetače lahko pripraviš vse, kar si zamisliš:

cvetačne zrezke, cvetačno juho, cvetačni curry, cvetačni rižek, cvetačne "wingse", pečeno cvetačo za v solato ali kot dodatek v solatni skledi ... In seveda cvetačni pire.

Ko poskusiš ta recept za cvetačni pire s česnom, bo pire krompir nekaj časa na stranskem tiru, obljubim. ;)

Iz vsega 6 sestavin lahko v 30 minutah z zelo malo dela narediš to krasno prilogo, ki se prileže ob vseh priložnostih in letnih časih.

Cvetačni pire s česnom je

  • enostaven za pripravo,

  • polnega okusa,

  • vsestranski.

Priporočam ti, da ga čim prej poskusiš, ne spreglej pa tudi namigov pod receptom.

Pa dober tek!

veganski cvetačni pire s česnom v skodelici na mizi


pripomočki

ponev
nož in deska
kuhalnica

Sestavine

1 glava cvetače
2 žlici rastlinskega masla ali olivnega olja
2 stroka svežega česna, sesekljanega
1 ščepec soli
1 ščepec črnega popra
do 1/4
skodelice

domačega (nesladkanega) mandljevega mleka


sveža zelišča ali veganski parmezan posip za okras

CVETAČNI PIRE S ČESNOM - Postopek priprave

1

Cvetačo nareži oz. natrgaj na cvetke. Skuhaj nad soparo (približno 20 minut oziroma dokler cvetki niso mehki). Odstavi s sopare in pusti, da se rahlo ohladi.

2

V tem času nasekljan česen popraži v stopljenem rastlinskem maslu ali olivnem olju, na srednji temperaturi, 2-3 minute. Lahko malo porjavi, a pazi, da se ne zapeče preveč. 

3

Cvetačo daj v blender oziroma v multipraktik (sekljalnik) - če je premajhen, v več rundah. Spasiraj, da dobiš kremni pire. Nato dodaj še maslo/olje s česnom, sol in poper. Še malo spasiraj. 

4

Cvetačni pire zdaj poskusi in ga prilagodi svojim željam: dodaj več soli, popra, masla, česna, mandljevega mleka (da bo pire redkejši). 

veganski cvetačni pire s česnom v skodelici na mizi


SERVIRANJe

Cvetačni pire s česnom postrezi v skodelici, potresen s svežimi zelišči (nasekljan peteršilj bo super) ali veganskim parmezan posipom. Po želji dodaj še ščep soli in popra. Postrezi še vročega

💡Namig #1: če ti je všeč močnejši okus česna, lahko pustiš surovega in ga ne prepražiš v olju. Lahko pa ga tudi povsem izpustiš, seveda.

💡Namig #2: če želiš bolj "sirast" okus, vmešaj še žlico prehranskega kvasa oz. kvasnih kosmičev.

💡Namig #3: za razliko od krompirjevega pireja se cvetačni pire s česnom do 3 dni obdrži v hladilniku in ga lahko tudi pogreješ.

veganski cvetačni pire s česnom v skodelici na mizi

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.