Čas priprave: 60 minut
Št. porcij: 4/ juho
Spodaj smo ti pripravili kar dva recepta za juhi, ki te pogrejeta od znotraj navzven. Kot boš videla, se to ne zgodi samo zato, ker je juha topla jed - pri tem pomagajo tudi sestavine. Obe juhi zaznamujejo bolj jesensko-zimske sestavine, za piko na i pa jima dodaj gremolato iz radiča in nekaj krekerjev.
potrebuješ
merilne skodelice |
lonec za juho |
nož in deska |
blender |
Sestavine za bučno juho
1/2-1 | buča maslenka | |
1 | čebula | |
1 | ščep | janeževih semen |
1/2 | skodelice | rdeče leče |
1 | liter | jušne osnove ali vode |
|
|
sol in poper po okusu |
1 | ščep | muškatnega oreščka |
1/2 |
|
pomaranče (sok in lupinica) |
|
|
olje |
Postopek priprave
Maslenko izdolbeš in narežeš na koščke. Lahko jo predhodno spečeš v pečici na 180 stopinjah °C (približno 20 minut.)
Nato sesekljaš čebulo.
V posodi na nekaj kapljicah olja popražiš čebulo, dodaš semena janeža, rdečo lečo in ostale začimbe. Nato dodaš pečeno bučo ter zaliješ z jušno osnovo.
Kuhaš še okrog 10 minut, da se okusi dobro prepojijo. Na koncu dodaš še sok in pomarančno lupinico ter vse skupaj dobro premešaš.
Juho do gladkega spasiraš.
potrebuješ
merilne skodelice |
lonec za juho |
nož in deska |
blender |
Sestavine za gobovo juho
1 | čebula | |
2 | stroka | česna |
1 | skodelica | rjave leče |
200 | g | mešanih gob (jurčki, šampinjoni, shitake ...) |
1/4 | skodelice | belega vina |
1 | jušna žlica | tamari sojine omake |
1 | liter | jušne osnove ali vode |
2 | jušni žlici | smetane za kuhanje |
1 | ščep | timijana in majarona |
1 | ščep | muškatnega oreščka |
|
|
sol in poper po okusu |
|
|
olje |
Postopek priprave
Sesekljaš čebulo in česen.
Gobe narežeš na rezine ali trakce (po želji).
V posodi na nekaj kapljicah olja popražiš čebulo, česen, rjavo lečo in ostale začimbe. Nato dodaš gobe, zaliješ z jušno osnovo in na srednjem ognju kuhaš približno 15 minut.
Na koncu doliješ belo vino, smetano za kuhanje in tamari sojino omako.
Kuhaš še približno 10 minut, da vino izpari in se okusi dobro prepojijo.
Juho spasiraš toliko, da še vedno ostane nekaj celih koščkov.
SERVIRANJe
Juho serviraš v skodelice in po želji posuješ z gremolato ali praženimi semeni. Zraven se super podajo razni krekerji ali pa košček kruha.
Kdo je gutsy
Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ.
BREZPLAČNA E-KNJIŽICA
3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI
Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?
Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.