True

3 glavni razlogi, zakaj hrepeniš po nezdravi hrani

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

Verjetno si že doživela dan, ko se ti je "zaluštala" neka hrana, pa mogoče sploh nisi vedela, katera točno. Vedela si le, da si tvoje telo oziroma mogoče bolje rečeno tvoji možgani nekaj želijo, čutijo neko pomanjkanje. Prepričana si bila, da bi svoje hrepenenje oziroma možgane brez problema lahko utišala in zadovoljila z neko nezdravo, sladko, mastno hrano, ki je polna enostavnih ogljikovih hidratov in maščob. Potem pa se si mogoče zaradi svoje izbire slabo počutila ali pa celo sama sebi očitala, zakaj si si dovolila in posegla po tej hrani, ki ti konec koncev škodi.

Mislim, da smo se s tem zagotovo že kdaj srečale vse ženske, vključno z mano. Sama sem se v preteklosti velikokrat srečala s tem, predvsem pa v času pred menstruacijo oziroma v času t. i. PMS-ja.

Pogosto sem prav v tem času imela občutek, da se mi je porušil celoten "sistem", ki sem se ga trudila vzpostaviti preko celega meseca. Zelo sem bila tudi obremenjena s tem, kaj moram in česa ne smem jesti, ker se bom zredila ali pa neko živilo tako ali drugače pač ne sodi na meni "dovoljenih" živil. Vse to pa se je spremenilo, res drastično spremenilo, ko sem začela spreminjati svoje prehranske navade. 

Zato želim s teboj deliti 3 glavne razloge, zakaj hrepeniš po nezdravi hrani, ki so imeli res velik vpliv name.

Hrepenenje po nezdravi hrani je lahko tudi resna težava, ki se pri marsikateri ženski lahko pojavlja precej pogosto in ne zgolj v obdobju pred menstruacijo. 
 Razni zelenjavni prigrizki na leseni podlagi z bež prtom in kozarci vode
 Druženja ob polnovredni in uravnoteženi prehrani so zame super ideja za malo drugačno preživljanje prostega časa.

1. slabe prehranske navade

Da te lahko telo ustrezno podpira pri vseh tvojih podvigih in aktivnostih, ga moraš primerno nahraniti.

Zagotoviti mu moraš vsa hranila, kot so:

 • beljakovine,

 • ogljikovi hidrati,

 • zelenjava (zelenje, neškrobnato in pa tudi škrobnato zelenjavo),

 • zdrave maščobe,

 • pa tudi vlaknine. 

Ko tvoje telo prejme zadostno količino vseh hranil v ustreznem ravnovesju, se počuti zadovoljnega, polnega energije in brez odvečnih "nečistoč" znotraj črevesja oziroma celotnega telesa. 

Takoj ko pa telesu nekaj primanjkuje, začne hitro hrepeneti po določeni nezdravi hrani, ki je vedno predelana in polna nezdravih maščob in sladkorjev (oziroma še bolje rečeno raznih nadomestkov sladkorjev, ki niso zgolj sladkor). 

Na primer: velikokrat se zgodi, da če se držiš stroge diete, pri kateri izključuješ ogljikove hidrate in škrob, so hrepenenja po sladki in hidratno polni hrani še toliko večja. Telo ti tako poskuša sporočiti, da mu ne zagotavljaš dovolj hranil, ki jih najdeš v polnovrednih žitih in škrobnati zelenjavi. 

Zato se vprašaj, kakšna je tvoja vsakodnevna prehrana. Ali vsebuje vsa našteta hranila?

Moj nasvet je, da poskrbiš, da svojemu telesu na dnevni bazi zagotoviš dovolj polnovredne in uravnotežene hrane. Glavni delež naj bo neškrobnata zelenjava, zraven pa kot že rečeno telo za svoje optimalno delovanje seveda potrebuje tudi druga hranila. 

  2. odrekanje določeni hrani/diete

  Vedno več je popularnih diet in s tem odrekanj določeni hrani, ki je zaradi nekega nepoznanega razloga na "prepovedanem seznamu". Logično je, da ko si nekaj prepoveš in sama sebi zapoveduješ, da tega pa ne smeš, ker se boš zredila ali pa ker tako piše v tvojem prehranskem načrtu, da si bo tvoje telo prej ali slej zaželelo točno tega. Pa naj bo to hrana ali pa karkoli drugega.

  Vse to vodi v željo po določeni hrani v tistem določenem trenutku ali dnevu, saj ne veš, kdaj bosi jo boš spet lahko privoščila. Po domače rečeno takrat želiš "izkoristiti" vsa ta živila, ki so zdaj še "na voljo" in si jih sama označila kot "prepovedana" v prihodnosti. Ta živila vedno vključujejo sladkor, maščobe in ogljikove hidrate.

  Če si si tudi sama že kdaj določeno sestavino prepovedala, ti je ta občutek verjetno zelo dobro znan. 

  Mogoče poskusi poseči po bolj zdravih in polnovrednih različicah živil, za katere veš, da ti tako ali drugače škodujejo. Sploh če so to živila, ki si jih večkrat privoščiš v nenadnih in večjih količinah.

  Uravnotežen in zdrav odnos do hrane ter posameznih sestavin je ključnega pomena, da je tvoje telo resnično nahranjeno in le na ta način lahko vzpostaviš dolgoročne uravnotežene prehranske navade. 

  Čokoladni pralineji na leseni podlagi in belem prtu s svežimi listi trte
   Prava čokolada vsebuje veliko magnezija, zato si jo med mirno privošči še posebej med menstruacijo. 

                  3. stres in žalost

                  Stres, žalost in jeza so velikokrat razlog, zakaj sploh pride do hrepenenj po nečem, na kar drugače sploh pomislila ne bi.

                  Sigurno veš, da ko si pod stresom, tvoje telo sprošča hormon kortizol, ki lahko povzroči povečan apetit in s tem povečano možnost vnosa nezdrave prehrane. 

                  Dandanes je težava čustvenega prehranjevanja oz. prenajedanja zelo pogosta, saj smo vedno več pod stresom, naš življenjski ritem je noro hiter in vedno moramo slediti trendom, ki se menjajo dan za dnem. Naša telesa ne zmorejo več takega tempa in stresa, zato se velikokrat zgodi, da je prisotna želja po hrani, za katero bi lahko rekli, da te pomiri, potolaži. To so največkrat živila z veliko sladkorja ali pa drugih enostavnih ogljikovih hidratov, so predelana in polna maščob. Vedi le, da s takšno hrano svojemu telesu ne daješ ne pomembnih hranil in ne tolažbe, ampak ga z nenadnim dvigom krvnega sladkorja le še bolj vznemirjaš.

                  Zato je ključnega pomena, da si v dneh, ko začutiš, da si pod stresom oziroma se ne počutiš najbolj srečno in samozavestno, pomagaš s tehnikami sprostitve in da svoje telo dobro pretegneš oziroma "zmigaš". To bo v tvoje telo povrnilo kisik in s tem bo dobilo ravno tisto "hrano", ki jo v tistem času najbolj potrebuje. 

                  Vedi tudi, da sprostitev in gibanje vsakomur lahko pomenita nekaj drugega. Lahko je to sprehod v naravi, meditacija (če si začetnica, si preberi kako sploh začeti z meditacijo), tek, pisanje dnevnika ali pa ležanje in "gledanje v zrak". 

                  Karkoli že to je, izvajaj na redni bazi, pa četudi je to le 5 minut. Vsaka minuta, ki je v celoti posvečena določeni aktivnosti, je boljša kot nobena. 

                           Kako so pri tem vključeni hormoni?

                           Ko pride do čustvenega prenajedanja, hrepenenja po nezdravi hrani, želje po sladkem in podobno, ženske pogosto kar pozabimo, da je za takšna stanja včasih odgovoren drug krivec. In to so hormoni!

                           V času enega menstrualnega ciklusa, torej v okvirno 30 dneh, sta za naše razpoloženje ključna zlasti dva hormona - estrogen in progesteron.

                           Vsak deluje drugače in enkrat je več prisotnega enega, drugič drugega. Zgodi se tudi, da je obeh veliko, pa tudi, da oba strmo upadeta.

                           Vse to se pozna tudi na našem čustvenem stanju in razpoloženju - sem spada tudi že omenjeni zloglasni PMS.

                           Ampak nikar ne misli, da si žrtev v rokah hormonov in da ne moreš ničesar narediti sama, da bi se počutila bolje.

                           Ravno nasprotno!

                           Če dobro poznaš svoj cikel, kako delujejo tvoji hormoni (še zlasti progesteron in estrogen) in če veš, kako se lahko s pravilno prehrano v posameznih obdobjih ciklusa kar najbolje podpreš, si lahko močno pomagaš.

                           S tem znanjem si boljše pripravljena - tudi na slabo voljo in potencialno "tolažbo" s hrano, na močno željo po sladkem, na načrtovanje in kuhanje vnaprej v času, ko imaš za to več energije itd.

                           Ja, na vse to lahko vplivajo tudi tvoji hormoni. In če si pripravljena, se lahko marsikateri neželeni situaciji, kakršna je recimo izbira nezdravih prigrizkov, tudi izogneš!

                           Več o prehrani skozi ženski cikel, zakaj je tako zelo pomembno polnovredno rastlinsko prehranjevanje, ki ga nenehno omenjam in ga poskušam približati vedno več ljudem, bom predstavila na enem izmed predavanj v okviru

                           programa Nazaj k sebi: Ženska cikličnost.

                           Prav tako pa se bom dotaknila tudi tematike, kako vzpostaviti pozitiven odnos do hrane in zakaj diete niso ok. 

                           Vabim te, da si ogledaš opis programa, ki bo potekal v živo na zaprtem Instagram profilu od 23. do 27. 6.

                           Sodelovalo bo 7 strokovnjakinj, vsaka s svojega področja. 


                           Pridruži se 5-dnevnemu Instagram LIVE programu in spoznaj:

                           • kako deluje ženska v tebi, kaj potrebuje v določenem letnem času vsakega mesečnega cikla,

                           • kako jo negovati, da bo kar se da v skladu s potrebami, ki so mogoče velikokrat prezrte,

                           • kako deluje tvoj menstrualni cikel in zakaj se tvoje telo obnaša drugače v določenem delu cikla,

                           • kako negovati svoje telo, kako se prehranjevati, da bo tvoje telo napolnjeno s hranili,

                           • zakaj je pomembno začutiti sebe kot žensko in se tudi gibati v skladu s svojim telesom,

                           • kako lahko stopiš v globlji stik s seboj in sprejmeš sebe skozi svoj cikel,

                           • kako vzljubiti svoje telo skozi različne vidike, kot so dotik, gibanje, hrana in nega.

                           Kdo je gutsy

                           Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

                           Več o nas >

                           BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

                           3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

                           Želim svoj brezplačen izvod

                           Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

                           Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.