True

3 juhe, idealne za večerjo (lahko jih tudi zamrzneš!)

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

Večerja je edini obrok v dnevu, ki ga pri nas jemo vsi skupaj.

V času mojega otroštvu je bil glavni obrok v dnevu, ki smo ga jedli vsi skupaj, vedno kosilo.

Danes pa se je zaradi sodobnega načina življenja to malo spremenilo, saj smo starši precej dlje v službah. Vsaj pri nas je tako.

Ker je večerja postala skupni in tako najpomembnejši obrok v dnevu, si zelo prizadevam, da so naše večerje raznolike in karseda polnovredne. Ker pa tako kot večino zaposlenih mamic tudi mene velikokrat priganja čas, obožujem pripravo hrane vnaprej (oziroma t.i. meal prep). 

Ena izmed jedi, ki se vedno prileže vsem članom družine, saj res prijetno pogreje telo in poboža dušo, je zagotovo topla juha.

Naše juhe so kremne, goste, polne najrazličnejše zelenjave; včasih so to bolj enolončnice, še večkrat pa zblendane do gladkega.

Kako juho popestriti, da je polnovredna in ne "dolgočasna"

Če bi za večerjo vsak dan jedli "prazno" in nedomiselno kremno juho iz ene ali dveh sestavini, bi se jih najverjetneje vsi hitro naveličali.

Enako bi bilo, če se od juhe ne bi najedli.

Da se to ne zgodi, se držim teh 2 pravil:

  • vsaka juha naj bo narejena iz takšnih sestavin, da je polnovredna (vsebuje dovolj vseh hranil, ki nasitijo in telesu daje vse, kar potrebuje za optimalno delovanje)

  • vsako juho se lahko popestri, da je okusnejša in bolj nasitna:

    • s popečeno zelenjavo (npr. z na koščke narezano in popečeno zeleno, gobicami, bučkami ...)

    • s praženimi oreščki in semeni (npr. z mešanico semen, orehi, sončničnimi ali bučnimi semeni ...)

    • s kremnim prelivom (npr. vegansko kislo smetano)

    • s krutoni (da porabimo star kruh)

    • z zelenjem (npr. špinačo ali kodrolistnim ohrovtom, ki ju dodamo bolj na koncu).


Meni zelo odgovarja, da zraven jem še svežo solato, saj se trudim, da zaužijem kar največ zelenja oz. druge surove zelenjave.

Najbolj lačni pa si seveda lahko vedno zraven privoščijo še kos kruha.

Juha kot super ideja za načrtovanje in pripravo obrokov vnaprej

Zakaj je juha meni ena izmed ljubših idej pri načrtovanju in (pred)pripravi obrokov vnaprej?

Razlogov je veliko:

  • pripravljene so bliskovito,

  • kuhane so v enem loncu,

  • shranim jih lahko v hladilniku (zdržijo nekje do 3 dni),

  • ali pa jih pospravim v posodice in zamrznem tudi za dlje časa;

  • so odlična ideja za "pospraviti hladilnik" - za takrat, ko se v hladilniku nabere več sestavin, ki jih je ostalo le še malo in jih je treba porabiti (npr. v vsako kremno juho lahko daš fižol, lečo, vanje vkuhaš ostanke riža ipd.).

In glavno: niti 2x ni treba pripraviti enake, saj pri juhah res lahko domišljiji pustiš prosto pot. :)

3 Ideje za polnovredne juhe za večerjo

Mnoge ideje za juhe lahko poiščeš med mojimi recepti, tukaj pa s teboj delim še 3 ideje za pripravo juh, ki so super za večerje. So res hitre za pripravo in se super shranjujejo tudi do 3 dni v hladilniku, ali pa jih lahko celo zamrzneš, kjer se obdržijo tudi več tednov. Tako da brez težav količine lahko tudi podvojiš ali potrojiš. 

1. Kremna lečina juha s sladkim krompirjem

Sestavine: 

  • 1 čebula, sesekljana

  • 1 košček naribanega ingverja

  • 1 čajna žlička kurkume v prahu

  • 1 čajna žlička gorčičnih semen

  • 1 čajna žlička mletega koriandra

  • 1 skodelica rdeče leče

  • 2 sladka krompirja, narezana na koščke

  • 1 pločevinka kokosovega mleka

  • ½ litra vode ali zelenjavne jušne osnove (lahko tudi več, če imaš raje bolj redko juho)

  • sol in poper po okusu

  • sezamovo ali olivno olje za ponev

  • šopek mlade špinače za serviranje

V ponvi na olju popražiš čebulo in dodaš začimbe. Dodaš še oprano rdečo lečo, narezan sladki krompir in zaliješ s tekočino (z vodo ali zelenjavno jušno osnovo). Kuhaš na srednji temperaturi približno 30 minut, da sta leča in krompir kuhana in so vsi okusi dobro prepojeni.

Kuhano juho spasiraš do gladkega in vliješ nazaj v lonec. Juho postrežeš v skodelice in vmešaš še surovo mlado špinačo. Po želji lahko juho pokapaš s kakšnim gostejšim solatnim prelivom ali rastlinsko kislo smetano (creme fraiche) iz indijskih oreščkov

2. Cvetačna juha s pastinakom

Sestavine: 

  • 1 čebula, sesekljana

  • 1 manjša glava cvetače, narezane ne manjše kose

  • 2 pastinaka, olupljena in narezana na kocke

  • 1 ščep muškatnega oreščka

  • 1 ščep soli in popra

  • 1 liter vode ali zelenjavne jušne osnove

  • ½ skodelice mandljevega mleka

  • olivno olje

V loncu na malo olivnega olja popražiš sesekljano čebulo, da rahlo postekleni. Dodaš narezano cvetačo in pastinak. Vse skupaj malo premešaš, začiniš in zaliješ s tekočino (z vodo ali zelenjavno jušno osnovo). Kuhaš na srednji temperaturi približno 20 minut oziroma toliko časa, da se zelenjava zmehča. 

Kuhano juho spasiraš do gladkega. 

Postrežeš v skodelice in po želji posuješ s popečenimi krutoni, praženimi semeni ali svežim drobnjakom. Tudi dodaten ščepec muškatnega oreščka se prileže.

3. Čičerikina enolončnica z mešano zelenjavo

Sestavine: 

  • 2 čebuli, sesekljani

  • 3 stroki česna, drobno sesekljani

  • 2 skodelici kuhane čičerike

  • 2 korenja, narezana na kocke

  • 2 krompirja, narezana na srednje koščke

  • ½ glave ohrovta, narezanega na rezine

  • 1 vejica svežega timijana (lahko nadomestiš s suhim)

  • 1 vejica svežega majarona (lahko nadomestiš s suhim)

  • 1 čajna žlička kurkume (za barvo)

  • ščep soli in popra

  • olivno olje za lonec

V loncu na malo olivnega olja popražiš sesekljano čebulo in česen, da rahlo postekleni. Pazi, da se ne zažge. Dodaš narezano zelenjavo in kuhano čičeriko.

Vse skupaj malo premešaš, začiniš in zaliješ s tekočino (z vodo ali zelenjavno jušno osnovo). Kuhaš na srednji temperaturi vsaj 30 minut oziroma toliko časa, da se zelenjava zmehča. Pri enolončnicah je vedno tako, da dalj časa se kuhajo, boljše so. 

Juho postrežeš v skodelice in po želji posuješ s popečenimi krutoni, praženimi semeni ali čičeriko.

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.