True

Artičoke - prebiotično živilo, dobro za prebavo

Avtor: Eva

Deli s prijatelji

  Artičoke so zelo zanimivo živilo, ki ga v prehrani uporabimo premalokrat. Izvirale naj bi z Mediterana, zaradi svojih koristi pa so v človekovi prehrani že stoletja.

  Imajo nizek delež ogljikovih hidratov in maščob, bogate so z vlakninami, vitamini, minerali in antioksidanti. Zlasti pa je pomembno to, da vsebujejo veliko inulina, neprebavljive vlaknine, ki jo štejemo med prebiotike. Zato so artičoka odlična hrana za naše črevesje.

  Hitra dejstva o artičokah:

  • Artičoke so eno redkih prebiotičnih živil - živil, ki so hrana probiotikom (dobrim bakterijam, ki živijo v črevesju).

  • Običajno jih štejemo med zelenjavo, v resnici pa gre za osat (kot je pegasti badelj ali bodeča neža). Užitni del je pravzaprav popek (pred cvetenjem).

  • Artičoke so znane tudi po svojem protivnetnem delovanju, sposobnosti zniževanja krvnega sladkorja in dobrobitih za srce in jetra.


     artičoke so zelenkasto vijolične barve

     Prehranska vrednost ARTIČOKE

     Prehranska vrednost artičok na 100 g je:

     • Kalorije: 47 kcal

     • Beljakovine: 3,3 g

     • Ogljikovi hidrati: 11 g

      • od teh sladkorji:1 g

     • Vlaknine: 5 g

     • Maščobe: 0,2 g

     Artičoke morda niso zakladnica vseh makrohranil (izstopa samo visok delež vlaknin), so pa zato praktično brez maščob in še toliko bogatejše s pomembnimi mikrohranili (vitamini in minerali). Bogate so z vitaminom C, K, riboflavinom, niacinom, vitaminom B6, folatom, železom, magnezijem, fosforjem, kalcijem in cinkom. Poleg tega pa veljajo tudi za eno izmed najbolj polnih antioksidantov.

     ženska v rokah kot šopek drži tri artičoke

     Artičoke - prebiotik, ki pomaga prebavi

     Artičoke vsebujejo inulin, vrsto vlaknin, ki sodijo med prebiotike. Zakaj je to pomembno?

     V našem črevesju živi gromozansko število bakterij.

     Nekatere so za nas dobre, druge slabše, oboje pa so vedno prisotne. Včasih se zaradi različnih dejavnikov zgodi, da ene prevladajo. Ko prevladajo slabe, se pojavijo številne prebavne težave, pa tudi težave, ki jih običajno ne povezujemo s črevesjem (padec imunske odpornosti, težave s kožo itd.).

     Da ohranjamo zadostno število dobrih bakterij, moramo med drugim uživati tudi dovolj prebiotične hrane. Kajti prebiotiki so tiste vlaknine, ki kot hrana služijo samo dobrim bakterijam, ne pa tudi slabim bakterijam. Takšnih živil ni zelo veliko, a artičoke so med njimi.


     Prebiotike, s katerimi se dobre bakterije tako rade hranijo, najdeš tudi v naslednjih skupinah živil:

     • lilijevke: čebula, česen, por;

     • košarnice: cikorija, črni koren, topinambur, (sem sodijo tudi artičoke);

     • rezistentni škrob: nastaja, ko kuhamo krompir ali riž in ju pustimo, da se ohlajata - škrob pri tem kristalizira in ga je težje prebaviti;

     • nekatero drugo sadje in zelenjava: korenje, kivi, redkev, paradižnik. 


     Poleg tega, da so prebiotično živilo, se artičoke pogosto omenja tudi kot pomoč pri reševanju raznih zdravstvenih težav, kot je visok holesterol in krvni tlak ter težave z jetri.

     Artičoke - priprava in recepti

     Če te o tem, kako artičoke izbrati, pripraviti in shranjevati, zanima več, te vabimo, da prebereš še članek Kako pripraviti sveže artičoke?     Te zanimajo recepti z artičokami?

     Eden te čaka tukaj:


     Kako jih najraje pripravljaš ti?     Viri:

     • https://www.healthline.com/nutrition/artichoke-benefits

     • https://fdc.nal.usda.gov/

     Kdo je gutsy

     Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

     Več o nas >

     BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

     3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

     Želim svoj brezplačen izvod

     Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

     Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.