True

Kako pripraviti sveže artičoke?

Avtor: Eva

Deli s prijatelji

  Artičoke so res precej nevsakdanje živilo. Vložene si večinoma še privoščimo, sveže artičoke pa redko najdejo prostor v naših kuhinjah in na naših jedilnikih. No, če si od nekdaj želela vedeti, kako pripraviti sveže artičoke, si na pravem mestu. Priprava svežih artičok se namreč samo zdi zahtevna, v resnici pa je povsem preprosta, le vedeti moramo, kako se je lotiti.

  V tem prispevku se bomo posvetili temam, kot so pravilna izbira artičok, kdaj je sezona za kupovanje, pravilno shranjevenje artičok ter kako pripraviti sveže artičoke.

   O tem, kakšne so prehranske vrednosti artičok in zakaj jih je priporočljivo uživati, smo že pisali v članku Artičoke - prebiotično živilo, dobro za prebavo

  cela in prerezana sveža artičoka na mizi

     Kdaj je sezona artičok?

     Artičoke na policah najdemo predvsem v toplejšem delu leta. Ker gre za mediteransko rastlino, ki ne mara mraza, jo gojijo predvsem v toplih krajih (tudi v Sredozemlju in v toplejših delih Slovenije). V trgovini bodo sveže artičoke običajno na voljo uvožene, morda pa na kakšni tržnici najdeš celo slovenske. Pri nas dozorevajo od zgodnjega poletja do jeseni (nekje oktobra).

     Kako izbrati artičoko v trgovini

     Kot rečeno, artičoke rastejo predvsem v toplejšem delu leta. V večjih trgovinah so na voljo celo leto, a če želiš najboljše (in takšne, ki so zrasle tudi najbližje), jih izbiraj od poletja do oktobra.

     3 namigi, kako izbrati artičoko v trgovini, da boš z njo kar najbolj zadovoljna:

     1. Preveri težo artičoke. Zdrava, sveža artičoka se ti bo v roki zdela čvrsta in težka za svojo velikost (med sabo po teži vedno primerjaj le artičoke enake velikosti). Sicer pa je vseeno, ali vzameš “baby” artičoko ali artičoko normalne velikosti.

     2. Preglej artičokine listke - barvo in čvrstost. Sveža artičoka ima čvrste zelene (včasih vijolične) liste, ki rastejo tesno skupaj in so enakomerne barve. Artičoke z močno rjavimi, uvelimi, suhimi ali premehkimi listi se raje izogibaj. Ko artičoka enkrat “zacveti” (listki štrlijo močno stran), verjetno ni več sveža.

     3. Naredi test “škripanja”. Če je sveža artičoka primerno težka in ima ustrezne liste, jo pridrži blizu ušesa in stisni. Listi zares sveže artičoke bodo namreč ob stiskanju rahlo “zaškripali” oz. zapiskali.

      Kako shranjevati sveže artičoke?

     Sveže artičoke shrani neoprane, saj se mokre hitreje pokvarijo. Operi jih šele tik pred pripravo oziroma uživanjem. Preden jih daš v hladilnik, stebla vseeno malce poškropi z vodo.

     Shranjuj jih v najhladnejšem delu hladilnika, lahko v vrečki ali zaprti posodici.

     Zdržati bi morale do enega tedna, a vseeno je bolje, če porabiš čim bolj sveže.

     tri sveže artičoke na svetli podlagi

     Kako pripraviti sveže artičoke?

     Če si se kdaj potepala po Parizu ali Siciliji, si verjetno spoznala že kar nekaj načinov, kako lahko uživaš v tej nadvse zanimivi zelenjavi.

     Preden zacveti, je artičoka užitna cela, zato je tudi načinov priprave posameznih delov več.

     Najpogostejši način priprave svežih artičok

     • Začni tako, da oprano artičoko položiš na desko.

     • Nato s kuhinjskimi škarjami poreži bodeče listke.

     • Z nazobčanim nožem odreži nekaj vrhnjih centimetrov artičoke (kot bi odrezala krajec kruha), da namesto špičastega vrha dobiš raven “rob”. 

     • Steblo lahko pustiš in ga zaužiješ, ali pa že prej odrežeš.

     • Kjer si artičoko odrezala, jo namaži z limoninim sokom, da ne porjavi.

     • Tako pripravljena artičoka je primerna za kuhanje: v vreli vodi, soparjenje, grilanje, peko.

     Ko je sveža artičoka že soparjena, imamo več možnosti za nadaljnjo pripravo. Nekateri se odločijo, da bodo odstranili vse listke in zaužili samo sredico oziroma t.i. srčiko artičoke. To je tudi del, ki ga v trgovinah najdeš vloženega v olje ali kis.

     ženska v rokah kot šopek drži tri artičoke

     Namig #1: če nameravaš delati polnjene artičoke, odreži celo steblo - tako bodo med peko stale pokonci.

     Namig #2: si se odločila, da pripraviš samo srčiko artičoke? Listkov nikar ne zavrzi! Listi artičoke vsebujejo ogromno pomembnih hranil, zato jih nikar ne zavrzi. Večinoma se sočnejši, “meseni” del listkov uživa kar surov.


     POSKUSI TA 2 RECEPTA!

     Aleksandra je prav za portal Gutsy pripravila dva posebna recepta z artičokami, ki sta super enostavna in noro okusna. Kar je pa najbolje, lahko uporabiš tudi vložene artičoke.
     Saj veš, ko nimaš časa ;)

     Poskusi ju!

     Sirni namaz iz artičok in belega fižola

     Lahka solatka z artičokami in vinaigrette prelivom


     Kdo je gutsy

     Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

     Več o nas >

     BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

     3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

     Želim svoj brezplačen izvod

     Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

     Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.