True

Vodič za kuhanje stročnic

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

Koliko te mika kuhanje stročnic - fižola, graha, leče in čičerike? Verjetno manj, kot da preprosto odpreš konzervo ali kozarček vloženih iz trgovine. Razumljivo, kuhanje stročnic ni nekaj, česar bi se v že itak prenatrpanih urnikih veselili, zato se mogoče zdi kot izguba časa. A obstaja kar nekaj dobrih razlogov, zakaj stročnice kuhati in ne kupovati predpripravljenih (v konzervah).  Zdaj pa je čas, da se naučiš še, kako pravilno pripravljati različne stročnice.

suhe stročnice v steklenih kozarcih

Enostaven vodič za kuhanje stročnic

Kar začnimo! Kuhanje stročnic bo s tem vodičem zelo enostavno.

1. Stročice kuhaj v večjih količinah.

 • Izberi si dan, ko imaš za kuhanje na voljo nekaj več časa. Naj bo to recimo zvečer ali za vikend, ko se ti ne mudi.

 • Stročnice zjutraj ali večer prej dobro operi, da odstraniš morebitno umazanijo, nato pa namoči v hladno vodo. Vode raje dodaj preveč kot premalo, saj se med namakanjem stročnice povečajo za dva- do trikrat. Namakajo naj se čim dlje časa, da tako skrajšaš čas kuhanja (nič ni narobe, če se namakajo dlje, kot si načrtovala).

 • Namočene stročnice odcedi (odlij vso vodo, ki ostane po namakanju) in operi.

 • Namočene stročnice daj v čim večjo skledo in dolij svežo vodo - vsaj toliko, da jih prekrije.

 • Skuhaj jih do mehkega (naj rahlo vrejo v napol pokriti posodi). Čas kuhanja je odvisen od vrste stročnice in tega, koliko so stare, pa tudi drugih dejavnikov, kot je trdota vode. Najboljše je, da jih poskusiš - kuhane so, ko so res zmehčane in ne hrustajo več.

⚠️ Pomembno: ne dodajaj soli, saj se lahko čas kuhanja podaljša. Če stročnica še ni mehka in jo vseeno uporabiš v nadaljnji recepturi, se v primeru, da dodaš kaj kislega, recimo paradižnik ali kislo zelje, ne bo do konca skuhala.

💡 Namig: nekateri priporočajo dodajanje sode bikarbone, ki pa lahko povzroči, da se stročnice razkuhajo, zato je ne priporočam dodajati med kuhanjem. Sama jo včasih dodam med samim namakanjem za hitrejše zmehčanje (1 čajna žlička).

pravilen postopek kuhanja stročnic


2. Kuhane stročnice razdeli na manjše dele.

Količino suhih stročnic pred kuhanjem prilagodi svojim željam - kaj nameravaš iz njih pripraviti? Enako razdeli tudi kuhane stročnice. Boš pripravila nekaj humusa? Potem jih shrani v manjše posodice. Boš pripravila čičerikin curry za vso družino in prijatelje? Pusti jih v večji skledi.


3. Posodice označi in zamrzni.

Poskrbi, da vsako posodico ali vrečko stročnic, ki jo nameravaš zamrzniti, ustrezno označiš. Zapiši, kaj je v posodici in kdaj si to skuhala. Tako boš vedno lahko porabila stročnice s starejšimi datumi, pa še posodic ti ne bo treba odpirati, da bi videla, kaj se skriva v njih.


Ko enkrat začneš stročnice kuhati sama, opaziš predvsem razliko v okusu. Seveda zmanjšaš tudi količino odpadkov, sploh če si prej porabila kar nekaj konzerv. Zato tudi za zamrzovanje uporabljaj zip vrečke ali posodice za večkratno uporabo. 

kaj početi z zamrznjenimi stročnicami?

Zamrznjene stročnice so vsestransko uporabne in njihova uporaba je res lahko skoraj povsem enaka, kot bi jih ravnokar skuhala. Na ta način, da jih predhodno skuhaš in nato zamrzneš, si skrajšaš čas priprave končne jedi. 

Kuhane in zamrznjene stročnice lahko uporabiš:  

 • V vseh kuhanih jedeh brez predhodnega dodatnega odtaljevanja oziroma prekuhavanja v vodi. Vrečko oziroma posodico enostavno odpreš in dodaš jedi, medtem ko jo kuhaš.
  Če so to razne juhe ali enolončnice, je še toliko bolj okusno, če se vse skupaj malo dalj časa kuha, tako da jih lahko dodaš že zelo na začetku kuhanja. 
  V kolikor pa želiš pripraviti razne omake in želiš, da so stročnice še vedno čvrste, pa predlagam da jih dodaš jedi na drugi polovici kuhanja. 

 •  V raznih namazih, pomakah, prelivih in kot priloga solatnim skledam. Priprava le-teh pa zahteva predhodno odtaljevanje. Najlažje in najhitreje je, če zamrznjene stročnice daš v vrelo vodo za nekaj minut, da se zmehčajo in jih nato uporabiš za nadaljnjo predelavo. 

3 skodelice s humusom na 3 načine

 Recept: humus na 3 načine

Ko enkrat začneš stročnice kuhati sama, opaziš predvsem razliko v okusu. Seveda zmanjšaš tudi količino odpadkov, sploh če si prej porabila kar nekaj konzerv. Zato tudi za zamrzovanje uporabljaj zip vrečke ali posodice za večkratno uporabo. 

kako dolgo se kuhajo stročnice?
čas kuhanja stročnic

Osnovno pravilo razmerja pri kuhanju stročnic je

1 skodelica stročnic : vsaj 3 skodelice (0,75 L) vode.


Čas kuhanja stročnic je odvisen tudi od drugih dejavnikov (starosti zrna, trdote vode ...), zato lahko variira.

Pri izbiri lonca upoštevaj, da se volumen kuhanih stročnic poveča za pribl. 3-krat.

tabela oziroma prikaz, kako dolgo se kuhajo posamezne stročnice

Kako dolgo se kuhajo stročnice?

 • Čičerika – 60 minut

 • Rdeči ledvičast fižol – 1–2 uri

 • Beli fižol – 45-60 minut

 • Črni fižol – 1-2 uri

 • Azduki fižol – 60–90 minut

 • Razpolovljen suhi grah – 20–30 minut

 • Sojina zrna – 2-3 ure

 • Mehka leča (rdeča in rumena leča) – 15–20 minut

 • Trda leča (zelena, rjava, črna) – 30–40 minut


Še to: vseh stročnic ni treba namakati.

Suh fižol, sojo, suh cel grah in čičeriko pred kuhanjem obvezno namočimo,

česar pa nam ni treba narediti z lečo (rjavo, zeleno, rdečo) ali grahom, če je ta razpolovljen ali svež mladi grah.

suhe stročnice, shranjene v steklenih kozarčkih na patent

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.