Zakaj izbrati suhe stročnice namesto predpripravljenih?
Avtor: Aleksandra
Stročnice so res pomemben del rastlinske kuhinje, saj poleg vsega naštetega vsebujejo tudi visok delež beljakovin. Ta starodavna živila so torej vse, kar potrebujemo v sodobni kuhinji in življenjskem slogu. Tokrat pa nekaj nekaj besed o tem, zakaj namesto stročnic iz pločevinke raje izberi suhe in jih pripravi sama.
Zakaj izbrati suhe stročnice
in ne predpripravljenih - konzerviranih?
Če stročnic nismo vzgojili in posušili sami, imamo v trgovinah na voljo 2 izbiri. Lahko izberemo
-
že kuhane stročnice (v konzervah in kozarčkih), na voljo pa so tudi
-
suhe stročnice (že pakirane, vse večkrat pa tudi na rinfuzo - to pomeni, da jih sama v svojo embalažo vzameš toliko, kot jih potrebuješ).
Sama zelo zagovarjam uporabo suhih stročnic in ne konzerviranih, za kar imam kar nekaj razlogov:
-
suhe stročnice vsebujejo več hranil in vitaminov,
-
sama jih lahko pravilno pripravim in jim ne dodajam neželenih aditivov, kot so konzervansi in preveč soli,
-
obenem pa so po mojem mnenju vedno boljšega okusa, če jih skuham sama.
Uporaba in priprava suhih stročnic ni zahtevna, terja pa malce več razmisleka in priprave (namakanje dan pred kuhanjem, kuhanje večje količine in s tem načrt, kako jih porabiti).
Zavedam se, da nam danes vsem kronično primanjkuje časa in da se namakanje in kuhanje stročnic zdita kot popolnoma odvečna naloga. A tudi to ni prav nič posebnega, če veš, kako pravilno namakati in kuhati različne suhe stročnice.
Sama sem velika zagovornica načrtovanja obrokov vnaprej. To pomeni, da si rada vzamem nekaj časa in razmislim, kaj bomo jedli med tednom, ko čas kar beži; z načrtovanjem se izognem stiski, kaj za našo družinsko večerjo, manj pa je tudi nepremišljenih odločitev, stresa z nakupovanjem sestavin in hrane, ki bi se lahko pokvarila. Verjemi, da se vsaka minuta, ki jo porabiš za načrtovanje obrokov vnaprej, večkrat bogato poplača!
Primer, zakaj se splača izbrati suhe stročnice - kuhanje čičerike
In če želiš stročnice pripravljati (namakati in kuhati) sama, namesto da kupuješ konzervirane, je načrtovanje obrokov vnaprej nujno.
Sama na to gledam tako: ko se odločim, da bom namočila in skuhala določeno stročnico, to pomeni tudi nekaj rešenih dilem, kaj skuhati za kosilo ali druge obroke.
Recimo:
-
v torek bom namočila čičeriko, kar pomeni, da
-
bo v sredo za kosilo čičerikin curry,
-
ostanek katerega bo službena malica v četrtek;
-
zvečer bom mimogrede pripravila še domač hummus, ki bo za zajtrk, malico ali večerjo zdržal še vse do nedelje.
-
Nekaj začinjene skuhane čičerike lahko spečem v pečici, da bomo pri družinskem ogledu filma v soboto grizljali zdrav prigrizek.
Torej mi je enkratno namakanje in kuhanje čičerike rešilo kar nekaj prehranskih dilem v prihajajočih dneh. Tudi s fižolom, grahom in lečo je podobno - porabiti se jih da na 101 način in še nikdar mi ni bilo žal, da imam v hladilniku (ali zamrzovalniku) na voljo nekaj sveže kuhanih stročnic
Stročnice so izredno vsestransko živilo - nekaj receptov za dokaz
Kot opisano zgoraj, so stročnice izjemno vsestransko živilo. Uporabiš jih lahko na toliko načinov, kot jih dopušča tvoja domišljija.
-
Stročnice so ti verjetno najbolj znane kot osnova za juhe, enolončnice ali curryje (poskusi recimo grahovo juho z osvežilno meto)
-
ter kot sestavina solat ali solatnih skled.
-
Uporabiš pa jih lahko tudi za namaze (recimo hummus, ki je tako vsestranski, da iz ene osnove lahko pripraviš še več različnih opcij ali pa sirni namaz iz belega fižola in artičok),
-
kot osnovo za omake ali prelive (recimo iz belega fižola), celo
-
kot sestavino pri peki slaščic (zagotovo si že zasledila ali celo naredila brownieje s fižolom ali čičeriko).
-
Sama imam zelo rada tudi moko iz suhih stročnic, še zlasti čičerikino moko (nujno poskusi čičerikino omleto z mlado čebulico). Še ena zanimiva ideja, kako porabiti rdečo lečo, pa je polnjena lečina omleta.
Kot vidiš, je idej, kako uporabiti suhe stročnice, res veliko. Zato jim daj priložnost, saj se v kuhinji res odlično obnesejo. Preberi pa tudi, zakaj in kako stročnice sploh namakati in kako jih ustrezno pripraviti.
Kdo je gutsy
Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ.
BREZPLAČNA E-KNJIŽICA
3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI
Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?
Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.