True

Avokado: Vse, kar moraš vedeti o tem sadežu

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

Skok na tržnico ali v lokalno trgovino odpira pogled v čarobni svet sadja in zelenjave, ne glede na letni čas. En sadež pa je tam poleti in pozimi - to je avokado. Zaradi svoje prehranske sestave avokado postaja vse bolj priljubljen, saj velja za odličen vir zdravih rastlinskih maščob in drugih pomembnih hranil.

Razpolovljen avokado na mizi, obsijan s svetlobo.


Avokado sodi med sadje, ne zelenjavo


Zanimivo, kajne? Avokado, ki za rast obožuje vroče podnebje (največ ga pridelajo v Mehiki in številnih drugih južnoameriških državah), raste na istoimenskih drevesih.

Sodi v družino cvetočih rastlin in je pravzaprav velika jagoda z enim semenom. Ta krasni in kremasti sadež je eden od redkih predstavnikov sadja, ki vsebuje visoko vsebnost maščob in beljakovin.

Prve zapise oziroma pravilneje risbe, ki so prikazovale avokado, so našli v Centralni in Južni Ameriki, na področju, ki so ga pred skoraj 10 tisoč leti zasedali Azteki. Prav Azteki so avokadu dodelili ime, ki prihaja iz azteške besede “ahuacati” in pomeni "testisovo drevo". Azteki so avokadu pripisovali sposobnost spodbujanja plodnosti, kasneje pa so ga Maji uporabljali kot afrodiziak.

Sadeži avokada rastejo na zelenem drevesu, visijo z vej.


Hranilna vrednost avokada na 100 g

Kakšna je hranilna vrednost avokada? Z eno besedo: bogata!

S 100 grami avokada zaužiješ

  • 160 kalorij,

  • 2 g beljakovin,

  • kar 15 g zdravih maščob,

  • 9 g ogljikovih hidratov, od katerih je kar 7 g vlaknin!

Avokado pa je bogat tudi s pomembnimi mikrohranili (vitamini in minerali). S 100 g avokada zaužiješ 26 % dnevne potrebe po kaliju, 20 % dnevne potrebe po folni kislini in od 10 do 17 % dnevne potrebe po vitaminu C, kaliju, vitaminih B5, B6 in E. Vsa ta hranila so zelo pomembna za delovanje številnih procesov v telesu in ni čudno, da mnogi avokado imenujejo kar superživilo.

Avokado pa po drugi strani ne vsebuje soli, sladkorja, holesterola in nenasičenih maščob. Skratka, z uživanjem avokada v telo vnesemo samo dobre stvari, slabih pa ne, ker jih enostavno ne vsebuje. Namig: naš najljubši prigrizek z avokadom je avokado toast, rade pa ga kot dodatek uporabimo v raznih zelenjavnih skledah ali kot pomako pri različnih jedeh, kot je tale razstavljena frittata.

Kako vem, kdaj je avokado zrel?

Lahko bi rekli, da je to vprašanje za milijon evrov. Gotovo je ni srečnice, ki se še ni srečala s premalo ali preveč zrelim sadežem ...

No, prvi korak pri preverjanju zrelosti avokada opravimo kar v trgovini ali na tržnici. Najprej preverimo pecelj, ki ga nežno odstranimo. Če je površina pod pecljem zelena, to pomeni, da je avokado svež ... Kar pa ne pomeni, da je avokado tudi dovolj mehak za uporabo.

Pri izbiri avokada naj te ne skrbi barva lupine, saj poznamo več vrst tega sadeža, ki se med seboj razlikujejo po obliki in barvi lupine. Pomembno je, da avokado vzamemo med dlani in ga nežno pretipamo. Če je trd, ga brez skrbi kupimo in doma preložimo v posodo s sadjem. Vsak dan preverimo, ali se je omehčal, in ko opazimo, da na otip postaja mehkejši in da je predel pod pecljem še vedno nežno zelen, lahko hitro vanj zarežemo.

Pri izbiri avokada naj te torej ne skrbita trdota in barva lupine. Bolj pomembno je, kaj se skriva pod pecljem ... in kako kmalu želiš avokado pojesti. 


Razpolovljen in cel avokado in cela ter razpolovljena limeta na rezalni deski.

Nekaj zabavnih dejstev o avokadu ...

  • Avokado je prijazen do otrok in odraslih. Zato ga priporočajo nosečnicam, otrokom in ... malo starejšim otrokom. Skratka, avokado nas spremlja skozi vsa življenjska obdobja.

  • Avokado znižuje slab holesterol in spodbuja dobrega.

  • Avokado ne vsebuje glutena, soli, sladkorja; bogat je z zdravimi maščobami, ima malo ogljikovih hidratov in se uživa surov. Primeren je torej za res vse jedce, ne glede na prehranske preference.

  • Verjetno predstavlja enega od najučinkovitejših (in ugodnih) načinov ohranjanja mladostnega videza. Ja, avokado lahko pojemo, lahko pa iz njega pripravimo obrazno masko, ki bo nahranila in navlažila našo kožo.

  • Avokado sodi med tiste sestavine, ki so najmanjkrat izpostavljene pesticidom. Sadež namreč obdaja debela koža, ki avokado brani pred morebitnimi "napadi" iz okolja. 

... IN Nekaj MANJ zabavnih dejstev o avokadu

Si že slišala za okoljsko spornost avokada? Zelo verjetno si, saj na dejstvo, da je pridelava avokada sporna tako z okoljskega kot družbenega vidika, vse glasneje opozarjajo različni strokovnjaki.

V zadnjih letih se je pojavilo ogromno povpraševanje po tem sadežu, zato se je močno razširila tudi njegova pridelava. Težava pa nastane, ker pridelovalci iz Srednje Amerike in Mehike v ta namen krčijo gozdove in porabljajo ogromne količine vode (v določenih predelih Čila celo do 350 litrov za vzgojo enega samega sadeža!), kar je seveda za okolje zelo obremenjujoče. Tu je potem še razvoz teh sadežev na vse konce sveta in izpust toplogrednih plinov, v Mehiki pa se pridelovalci poleg nizkih odkupnih cen “spopadajo” še s karteli.


Menimo, da se ti avokadu ni treba popolnoma odreči, vsekakor pa si ga privošči čim manjkrat. Naj bo bolj za posebne priložnosti, za pocrkljat, za razvajanje.

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.