True

Zimske začimbe - kako jih uporabiti

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

Obožujemo začimbe! Seveda jih uporabljamo vse leto, a nekatere so še posebej zimske - ali pa smo pač navajeni, da jih uporabljamo predvsem pozimi. Vse te zimske začimbe popestrijo obroke in te prijetno pogrejejo. Jedem jih lahko dodajaš posamično ali pa v odličnih kombinacijah. 

Zimske začimbe: cimet, klinčki, zvezdnati janež

POSEBNE ZAČIMBE ZA HLADNE DNI


Verjetno veš, da je večina kuhane hrane brez začimb bolj revne, brez okusa. Z začimbami pa lahko jedi neverjetno popestriš; eno jed lahko pripraviš na številne različne načine zgolj s pomočjo začimb.
 
Pozimi nas več zebe, bolj smo izčrpani in razni virusi nas še lažje ujamejo. Vsemu temu pa se lahko po robu postavimo že z izbiro nekaj zimskih začimb, ki nam pomagajo v boju proti boleznim in slabemu počutju.  

NAŠE NAJLJUBŠE ZIMSKE ZAČIMBE

Zimske začimbe, ki jih najpogosteje uporabljamo me, so:

  • ingver

  • kurkuma

  • kajenski poper

  • črni poper

  • kardamom

  • cimet

  • nageljnove žbice

  • čili (mlet ali v kosmičih)

  • muškatni orešček

Vse te začimbe lahko uporabiš na številne načine - v sladicah, napitkih, slanih jedeh ... Tiste, ki pečejo, te bodo prijetno pogrele od znotraj navzven, ostale bodo razvajale tvoja čutila. Skoraj vse pa imajo tudi svoje prednosti za zdravje.

Ingver, cimet in kurkuma - celi ali mleti.

Ingver, cimet in kurkuma so med najpriljubljenejšimi zimskimi začimbami - uporabljaš lahko cele ali pa mlete.

Kako uporabljati zimske začimbe

Možnosti, kako te začimbe vpeljati v vsakodnevno kuharijo, so neskončne. Uporabljaš jih lahko ločeno ali v mešanicah (ne spreglej recepta na dnu tega članka).

Veliko teh začimb je znanih predvsem iz indijske kuhinje, kar pa seveda ne pomeni, da moraš kuhati samo kari.

Črni in kajenski poper lahko dodaš praktično kateri koli jedi, ki jo pripravljaš. Odlično se dopolnjujeta s svežim ingverjem in kurkumo (poskusi bučno juho z ingverjem ali začinjeno korenčkovo juho).

Ti paše pekoče? Potem predlagamo tole marinado za pečen sladki krompir: zmešaj črni in kajenski poper, dimljeno rdečo papriko, sol in sezamovo olje. Naredi čips ali crostine iz sladkega krompirja, ki ga pred peko premažeš s to marinado, in se prijetno pogrej in najej!

Kardamom (na sliki spodaj), cimet in nageljnove žbice se pretežno uporabljajo v sladicah. Tudi me jih seveda rade dodamo zimskim kolačem ali piškotom, predlagamo pa tudi, da si bolj drzna! Nekaj kardamomovih popkov ali nageljnovih žbic dodaj kariju, rižu ali proseni kaši, kadar jih pripravljaš kot prilogo. Končni okus je izjemen!

Sicer pa je vedno dobra ideja tudi, da nekaj teh začimb dodaš svoji jutranji topli ovseni kaši ali smutiju, saj te bodo dejansko pogrele od znotraj navzven. Iz njih pa lahko ustvariš tudi čudovite tople napitke (pa ne mislimo le kuhanega vina) in popestriš čaje, kave, kakav ali druge rastlinske mlečne napitke.

 Nasvet: poskusi črno kavo s ščepcem kardamoma in kančkom domačega mandljevega mleka. Tudi topla limonda z malce cimeta te zagotovo ne bo razočarala.

Mleti kardamom in kardamom v popkih (cel kardamom)

Naša najljubša mešanica zimskih začimb

S teboj delimo enega od načinov, kako uporabiti zimske začimbe. To je naša najljubša mešanica zimskih začimb, ki si jo pripravimo vnaprej, da jo imamo pri roki, ko ustvarjamo zimske jedi. Ta mešanica začimb popestri juhe, enolončnice, karije, namaze ter marinade za krompir, tempeh ali gomoljno zelenjavo. Sestavine lahko poljubno prilagajaš.

Začimbna mešanica za slane jedi

Sestavine:

  • 2 jušni žlici mlete kurkume

  • 1 čajna žlička mlete kumine

  • ½ čajne žličke mletega koriandra

  • 1 čajna žlička mletega ingverja

  • ½ čajne žličke mletega črnega popra

  • ¼ čajne žličke kajenskega popra

  • ¼ čajne žličke mletih klinčkov

Vse začimbe dobro zmešamo in damo v steklen kozarček. Kozarček označimo z nalepko in hranimo v kuhinjski shrambi do 3 mesece. 

Začimbe so res nepogrešljiv del vsake kuhinje, v Gutsy kuhinji pa je ključna kombinacija le teh. Ne le, da jih ima večina blagodejne učinke za naše zdravje in prebavo, temveč prispevajo tudi glavni okus jedem. Skozi naše delavnice Kuhaj z Gutsy te naučimo kako uporabiti zelišča, ki jih morda še ne poznaš in kombiniranja k jedem. Nauči se trikov uporabe zelišč z nami! 

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.