POSEBNE ZAČIMBE ZA HLADNE DNI
moje NAJLJUBŠE ZIMSKE ZAČIMBE
Zimske začimbe, ki jih najpogosteje uporabljam, so:
-
ingver
-
kurkuma
-
kajenski poper
-
črni poper
-
kardamom
-
cimet
-
nageljnove žbice
-
čili (mlet ali v kosmičih)
-
muškatni orešček
Vse te začimbe lahko uporabiš na številne načine - v sladicah, napitkih, slanih jedeh ... Tiste, ki pečejo, te bodo prijetno pogrele od znotraj navzven, ostale bodo razvajale tvoja čutila. Skoraj vse pa imajo tudi svoje prednosti za zdravje.
Ingver, cimet in kurkuma so med najpriljubljenejšimi zimskimi začimbami - uporabljaš lahko cele ali pa mlete.
Kako uporabljati zimske začimbe
Možnosti, kako te začimbe vpeljati v vsakodnevno kuharijo, so neskončne. Uporabljaš jih lahko ločeno ali v mešanicah (ne spreglej recepta na dnu tega članka).
Veliko teh začimb je znanih predvsem iz indijske kuhinje, kar pa seveda ne pomeni, da moraš kuhati samo curry.
Črni in kajenski poper lahko dodaš praktično kateri koli jedi, ki jo pripravljaš. Odlično se dopolnjujeta s svežim ingverjem in kurkumo (poskusi bučno juho z ingverjem ali začinjeno korenčkovo juho).
Ti paše pekoče? Potem predlagam tole marinado za pečen sladki krompir: zmešaj črni in kajenski poper, dimljeno rdečo papriko, sol in sezamovo olje. Naredi čips ali crostine iz sladkega krompirja, ki ga pred peko premažeš s to marinado, in se prijetno pogrej in najej!
Kardamom (na sliki spodaj), cimet in nageljnove žbice se pretežno uporabljajo v sladicah. Tudi jaz jih seveda rada dodam zimskim kolačem ali piškotom, predlagam pa tudi, da si bolj drzna! Nekaj kardamomovih popkov ali nageljnovih žbic dodaj kariju, rižu ali proseni kaši, kadar jih pripravljaš kot prilogo. Končni okus je izjemen!
Sicer pa je vedno dobra ideja tudi, da nekaj teh začimb dodaš svoji jutranji topli ovseni kaši ali smutiju, saj te bodo dejansko pogrele od znotraj navzven. Iz njih pa lahko ustvariš tudi čudovite tople napitke (pa ne mislimo le kuhanega vina) in popestriš čaje, kave, kakav ali druge rastlinske mlečne napitke.
Nasvet: poskusi črno kavo s ščepcem kardamoma in kančkom domačega mandljevega mleka. Tudi topla limonda z malce cimeta te zagotovo ne bo razočarala.
moja najljubša mešanica zimskih začimb
S teboj delim enega od načinov, kako uporabiti zimske začimbe. To je moja najljubša mešanica zimskih začimb, ki si jo pripravim vnaprej, da jo imam pri roki, ko ustvarjam zimske jedi. Ta mešanica začimb popestri juhe, enolončnice, karije, namaze ter marinade za krompir, tempeh ali gomoljno zelenjavo. Sestavine lahko poljubno prilagajaš.
Začimbna mešanica za slane jedi
Sestavine:
-
2 jušni žlici mlete kurkume
-
1 čajna žlička mletega kumina
-
½ čajne žličke mletega koriandra
-
1 čajna žlička mletega ingverja
-
½ čajne žličke mletega črnega popra
-
¼ čajne žličke kajenskega popra
-
¼ čajne žličke mletih klinčkov
Vse začimbe dobro zmešaš in daš v steklen kozarček. Kozarček označiš z nalepko in hraniš v kuhinjski shrambi do 3 mesece.
Začimbe so res nepogrešljiv del vsake kuhinje, v Gutsy kuhinji pa je ključna kombinacija le teh. Ne le, da jih ima večina blagodejne učinke za naše zdravje in prebavo, temveč prispevajo tudi glavni okus jedem. Skozi moje delavnice te naučim kako uporabiti zelišča in začimbe, ki jih morda še ne poznaš in kombiniranja k jedem. Nauči se trikov uporabe in kombinacij z mano!
Kdo je gutsy
Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ.
BREZPLAČNA E-KNJIŽICA
3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI
Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?
Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.