True

10 načinov, kako naravno do več energije

Avtor: Eva

Deli s prijatelji

Tudi ti čez dan postaneš nenavadno utrujena? Mogoče je samo še kava tista, ki ti da določeno energijsko brco, pa še ta kmalu izzveni. Mogoče se že zbudiš utrujena, gumb za dremež pa pritiskaš do zadnjega trenutka.

Nič hudega - nisi edina. Ohranjanje visokega nivoja energije je pogosta težava, ki pa se jo da z nekaj dnevnimi navadami vseeno držati pod kontrolo. Zato smo zate pripravile 10 načinov, kako naravno do več energije.
 Nasmejana Aleksandra je dobre volje in v rokah drži kodrolistni ohrovt

Zakaj si vedno

tako utrujena in brez energije?

Ko rešuješ kateri koli problem, moraš najprej ugotoviti, kje leži njegov vzrok (oziroma vzroki). Ko pridemo do pomanjkanja energije, je morda na delu več dejavnikov.

To so:

 • pretežno sedeč življenjski slog,

 • neprimerna prehrana,

 • slaba kakovost spanca,

 • preveč stresa,

 • dehidracija …

Poleg vsega tega je tu še milijon obveznosti in opravkov, ki jih s seboj nosi sodoben življenjski slog in niso naporne samo za naše telo, ampak tudi za um.

KAKO NARAVNO DO VEČ ENERGIJE

Da bo tvoj nivo energije čez dan ostajal na vedno enako visokem nivoju, poskusi v svoje življenje vpeljati vsaj nekaj od teh 10 načinov, kako naravno do več energije.

matcha latte v skodelici v ženskih rokah

 Matcha latte namesto kave? Zakaj pa ne!

1. Kakovosten spanec

Si vedela, da je tudi produktivnost lahko toksična in da je deprioretiziranje spanca ena najškodljivejših sodobnih navad? Premalo (kakovostnega) spanca s seboj prinese ne le utrujenost, ampak tudi dolgoročnejše in resnejše posledice, kot je recimo porušeno hormonsko ravnovesje.

Da bo tvoj spanec bolj kakovosten, poskušaj z naslednjimi nasveti:

#1 Spoštuj svoj cirkadiani ritem. Tvoje telo ima notranjo uro, ki delež energije razporeja po 24-urnem ciklu. Borba proti temu starodavnemu mehanizmu nima smisla. Raje mu pomagaj - spat se odpravi vsak dan ob približno enaki uri in tako tudi zjutraj vstajaj.

#2 Začni s sproščujočo rutino pred spanjem. Če se na spanec ustrezno pripraviš, tako da se prej sprostiš in umiriš, boš zaspala prej in spala dlje. Odloži telefon, tablico ali računalnik, privošči si večerno nego, obleci se v najljubšo pižamo, zlezi v svežo posteljo in raje preberi kakšno dobro knjigo. Tudi meditacija ali pa zgolj umirjanje ob skodelici zeliščnega čaja sta dobra ideja. S takšnimi navadami telo pripraviš na spanec.

ženska v roki drži krtačo za suho krtačenje, v drugi pa domači piling

 Prijetna in koristna rutina je tudi suho krtačenje, ki mu nekaj minutk nameniš pred tuširanjem.


#3 Prepreči prekinitve spanca. Če se ponoči prebujaš, kakovost spanca močno upade. Čeprav nekateri dejavniki niso v tvoji moči (recimo majhni otroci), lahko vseeno poskrbiš, da spiš v dobro prezračeni in primerno hladni sobi, kjer ni nobenih lučk ali brnenja vklopljenih elektronskih naprav.

2. Redna vadba

Ko si utrujena, ti pogosto ni do tega, da bi zdaj še “švicala”, kajne? Sliši se čudno, a redna telesna aktivnost na splošno dviguje tvoj nivo energije. Po “miganju” se zagotovo počutiš bolj energično, pa še lažje boš zvečer zaspala.

Že hiter 20-minutni sprehod bo povzročil, da kri hitreje zakroži po tvojem telesu in se počutiš bolje.

Drugače povedano: ni treba, da si vsak dan v telovadnici, da bi lahko uživala v koristi vadbe.

Eva v telovadnici dela izpadni korak

 Si vzameš premalo časa zase in posledično tudi za vadbo? Poskusi z našim brezplačnim 4-dnevnim retreatom in se znova poveži s sabo in svojim telesom!

 3. Prava hrana

Če tvoja črevesna flora (bakterije, ki živijo v črevesju) ni v ravnovesju, gre lahko po zlu ves trud, ki ga vlagaš v boljše počutje in več energije. Stanje črevesja je namreč izredno pomembno, saj je od njega odvisna tudi tvoja volja, razpoloženje in počutje. 

Zdravje oziroma aktivnost ter stabilnost črevesja in prehrana, ki jo uživaš, gresta z roko v roki.

Ne glede na vse je hrana najpomembnejši faktor za naše dobro počutje in ravnovesje. 

Aleksandra in Eva v kuhinji pred kosilom


Predelana in procesirana hrana, ki vsebuje veliko umetnih sestavin, sladkorjev,  aditivov, barvil in drugih nepotrebnih primesi - vse to slabša aktivnost tvojega črevesja in ga ob daljšem uživanju tovrstne prehrane naredi zelo prepustnega. Takrat pa telo hranil ne srka več vase, ampak se ta skozi nastale “luknje” v črevesju (prepustna črevesna stena) izgubijo. Če črevesna stena ni stabilna in dobro obložena, je telo prikrajšano za veliko pomembnih mikrohranil. 

Če bi se o svojem črevesju in o tem, kako s pravilnimi postopki, dejanji in prehrano zanj kar najbolje poskrbiš, rada naučila več, te vabimo, da se pridružiš našemu 14-dnevnemu spletnemu programu Obnovi svoje črevesje.

4. Pozorno pri uravnavanju krvnega sladkorja

Hrana je gorivo, ki nam omogoča, da živimo. A niso vsa živila enako uspešna, ko govorimo pri podpori optimalne energije.

Hiter padec krvnega sladkorja je namreč eden izmed najpogostejših vzrokov za hudo utrujenost (zlasti popoldne oziroma po kosilu). Do tega pride, ko uživaš živila, v katerih prevladujejo enostavni ogljikovi hidrati (sem sodijo tudi sladkorji). Takoj po zaužitju teh živil se dvigneta krvni sladkor in krvni pritisk, čemur sledi hiter dvig energije; ko pa se oboje spet spusti, sledi slabo počutje in še večja utrujenost kot prej.

Da se izogneš temu nekontroliranemu divjanju krvnega sladkorja, uživaj živila z visokim glikemičnim indeksom, po katerih se dlje počutiš sito in obenem ne obtežijo tvojega telesa, saj se prebavljajo veliko dlje časa.

Predvsem naj bodo to

 • vlakninasto sadje in zelenjava,

 • polnozrnata žita ter

 • rastlinski viri beljakovin in zdravih maščob, kot so stročnice, oreščki in semena.

Aleksandra v kuhinji pripravlja svež obrok

Polnovredne rastlinske recepte za dobro počutje vedno lahko poiščeš tudi na našem portalu.

5. Jej redno!

Ja, prehrana je tako zelo pomembna, ko govorimo o ravneh energije! Še tretji nasvet, povezan s prehrano, je: jej redno. Ne preskakuj obrokov in ne delaj prevelikih razlik med obroki iz dneva v dan. Telo raje zavedno in sočutno oskrbi z gorivom, ki ga potrebuje za nemoteno delovanje: s kakovostno hrano, v čim večji meri rastlinskega izvora.

chia puding z malinovim prelivom v steklenih kozarčkih

 Da na zdrave obroke lažje počakaš, pa  poskusi katerega od črevesju prijaznih zdravih prigrizkov, ki jih dobiš v brezplačni e-knjižici na tej povezavi . Eden od receptov je tudi chia puding (na sliki). 

6. Kontroliraj stres

Sliši se kot misija nemogoče ... Danes smo ja vsi podvrženi stresu na vsakem koraku! Službe, otroci, dom, gospodinjstvo, trgovina, družbeni pritiski, tekma s časom, karierni pritiski … Toliko vsega je, kar nam krade energijo.

Vseeno pa poskusi katero od naslednjih taktik, da vsakodnevni stres spraviš čim bolj pod kontrolo:

 • Poenostavi svoj urnik in si postavi prioritete.

 • Reci ne opravkom, za katere nimaš časa.

 • Na urnik uvrsti tudi svojo rutino, namenjeno zgolj sebi in skrbi zase.

 • Prosi družino in prijatelje za pomoč, kadar jo potrebuješ.

 • Daj priložnost meditaciji - boš videla, da dela čudeže!

 • Redno se gibaj - ni treba, da je to nekajurni obisk telovednice, lahko je to le praksa joge, ko imaš čas.

 • Vsak dan pojdi na sprehod oziroma v naravo.

Polona, ki med meditacijo sedi na tleh po turško

Morda nisi vedela, a tudi stres je močno povezan s črevesjem. Ko telo potrebuje energijo, jo namreč najhitreje dobi tako, da “ustavi” največjega porabnika energije v telesu - črevesje. Dolgotrajen stres ima lahko zato za svoje negativne posledice tudi razne črevesne težave, ki slabšajo kakovost tvojega življenja in zdravja. Zato je nujno, da svoje črevesje poznaš in ga znaš podpreti. Poglej, kako je poznavanje svojega črevesja življenje spremenilo naši Aleksandri.

7. Ne pozabi na zadosten vnos tekočine

Človeško telo je sestavljeno iz okrog 75 % vode. Vsaka celica v tvojem telesu, pa naj bo v možganih, mišicah ali prebavilih, za svoje delovanje potrebuje vodo. Zato je logično, da je utrujenost tudi ena od posledic že zgolj rahle dehidracije.

Na srečo je zadosten vnos vode v telo nekaj preprostega in dostopnega. Zato poskrbi, da je steklenička vode vedno s tabo, kamorkoli greš. Če se ti sama voda včasih zdi “dolgočasna”, poskusi infuzirano vodo s chia semeni. 

Infuzirana voda s chia semeni, jagodami in svežo meto v steklenici in kozarcih

8. Odpovej se alkoholu

Ko govorimo o želji po višjem nivoju energije, pri pijači veljajo tri zlata pravila.

Prvo pravilo o zadostni hidraciji že poznaš.

Drugo je, da se raje odpovej uživanju alkohola. Mnogi si radi privoščijo “neškodljivi” kozarček vina, ki pa nivoju energije naredi več škode kot koristi. Deluje namreč diuretično (odvaja vodo iz telesa, torej dehidrira, kar je za energijo slabo), naredi te zaspano (kozarček ob kosilu lahko povzroči še hujšo popoldansko utrujenost) in slabša kakovost spanca (povzroča zbujanje in rahel spanec).

Še tretje pravilo, kar se tiče vnosa tekočine, pa je …

9. Pozorno pri kofeinu

Kava je verjetno prva izbira vseh, ki se popoldne počutijo utrujeno in izžeto. Kofein se poleg v kavi nahaja tudi v pravem čaju in energijskih pijačah. Po zaužitju kofeina sledi kratko obdobje večje budnosti in osredotočenosti, nepravilno uživanje pa je na dolgi rok lahko tudi škodljivo. Predvsem pazi, da kofeina ne uživaš vsaj 8 ur pred spanjem - sicer te lahko kofein ponoči drži pokonci, kar pomeni, da bo zjutraj potreba po njem še večja … in tako naprej po začaranem krogu. Kofein zato uživaj bolj v dopoldanskih urah, popoldne pa se raje odpravi na kratek sprehod ali v naravo.

Ko pa si popoldne vseeno zaželiš dodatnega energijskega “boosta”, ti toplo priporočamo kombucho! Kombucha je naravno fermentiran napitek, narejen na osnovi pravega čaja, ki pa vsebuje zelo malo kofeina. Pa še polna je živih bakterij, ki podprejo tvoje črevesje! Obenem je prijetno osvežilna in poživljajoča, nežni naravni mehurčki in prijetna sladkoba pa poskrbijo za pravo popoldansko razvajanje. 

roka iz pločevinke naliva kombucho Ayatana v kozarec, postavljen na mizi

10. Privošči si “power nap”

Kako domača sta si s hitrim krepčilnim dremežem oziroma “power napom”? Če se po njem prebudiš slabe volje in utrujena, si verjetno spala predolgo in to sploh ni bil dremež, ampak pravi spanec. :) Kajti - pri takem poživljajočem kratkem dremežu je dolžina ključna, saj se moramo zbuditi še preden dosežemo globlje stopnje spanja. Pa tudi nikar si ga ne privoščimo prepozno v dnevu, sicer bodo zvečer nastopile težave s spancem.

Zdaj veš, kako naravno do več energije! 

Predlagamo ti, da vsako spremembo v svoj življenjski slog vpelješ pametno in postopno. Prevelike in prehitre spremembe lahko namreč povzročijo nehoteni odpor, pa čeprav so dolgoročno tebi v prid.

Zato si najprej izberi le nekaj od naštetih načinov, kako naravno do več energije. Me menimo, da v tvoj vsakdan najmanj zarežejo vsi napotki, povezani s pijačo, torej 7, 8 in 9 (več vode, nič alkohola, namesto kave pa popoldne raje kombucha).

Če misliš, da sama ne boš zmogla oziroma je vseh načinov preveč, vseeno pa veš, da je sprememba v energiji nujna, imamo zate odlično novico.

Ker vemo, kako je, ko si brez energije in izžet kot cunja …

Smo zate pripravile poseben 14-dnevni program, ki vrača energijo, voljo do življenja in odpravlja črevesne težave!

Vse to smo strnile v 14-dnevni program, ki te strukturirano pelje čez vse korake, ki bodo poskrbeli za tvoje dobro počutje: ustrezno prehrano, zavedno gibanje in umsko naravnanost.

Ker vemo, kako zelo je pri tem pomembno črevesje, te ob vsem tem čaka še spoznavanje tega izredno zanimivega in pomembnega organa.

Vzemi svoje zdravje, počutje in energijo v svoje roke in se nam pridruži!

Ustanoviteljice portala Gutsy.si

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.