True

meal prep veganski prigrizki - primeri

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

Prigrizki (veganski prigrizki, seveda) vedno pridejo prav, pa naj bodo za odrasle ali otroke, sladki ali slani, vedno so dobrodošli. No, vsaj v naši kuhinji je tako.

So super stvar, ko prideš sama ali z otroci domov iz službe, pa si samo malo lačna, ali pa ko se odpraviš na kakšen izlet, naj bo to peš v hribe, z avtom ali pa v shopping ...

In v vseh teh primerih veš, da bo trajalo dalj časa in te bo seveda vmes popadla tista nenadna lakota. Jaz vem, da sem tako naravnana, da imam vedno rada pri sebi kaj za prigrizniti, in res “sovražim”, ko nimam s seboj nič mojega, ker to pomeni, da moram potem iskati trgovine oziroma prodajna mesta, kjer lahko dobim hrano, ki mi ustreza oziroma mojemu črevesju ne bo naredila “škode”.

tri osebe za leseno obloženo mizo z namazi, kruhom in kozarci vode

Zato si zelo rada pripravim razne prigrizke vnaprej in jih shranim v razne posodice, zip vrečke ali pa jih mogoče celo zamrznem (npr. razne sladoledne lučke in druge poletne hitre jedi). Potem pa, ko je treba, jedi vzamem ven in postrežem ali zapakiram za to-go. Enako naredim zase, otroke ali ko dobimo obiske.

Ker pa vem, da idej ni nikoli preveč, sem tukaj zbrala kar nekaj primerov oziroma idej iz moje zbirke receptov za pripravo raznih veganskih prigrizkov. Pri nas so res vedno na meniju oziroma zalogi. Seveda ne vsi, ampak vsaj eden. 

Primer nekaj receptov iz moje spletne zbirkE: veganski prigrizki, ki jih lahko pripraviš vnaprej

Poleg zgoraj naštetih pa je super prigrizek tudi razna sezonska zelenjava, ki je lahko surova ali soparjena. Zelenjava se odlično kombinira z raznimi krekerji, oreščki ali pa namazi iz stročnic, oreščkov oziroma semen. 

Prav tako pa so super tudi razni smoothiji, smoothie sklede in drugi napitki, ter vedno dobrodošla domača mešanica oreščkov.

Ti primeri se pri nas res dobro obnesejo, ko nimamo časa ali gremo na pot. 

Večerja iz prigrizkov


Kako se ti sliši večerja, ki je skorajda v celoti pripravljena iz prigrizkov? Mogoče malce nenavadno, ampak dejansko izvedljivo :) No, razen če so tvoji prigrizki vedno sladki ... Če pa tvoj meni prigrizkov obsega tudi slane jedi, jih z malo kreativnosti, dodatnih idej in seveda kakšno dodatno sestavino brez težav pripraviš tudi kot polnovredno večerjo. 

Pri nas doma so velikokrat zvečer na meniju tapasi (majhni obloženi kruhki). To pa predvsem zato, da lahko vsak izmed nas vzame tisto, kar mu je najbolj všeč v danem trenutku. Pri nas taki večerji pravimo kar tapas večerja.

Kako pripravim polnovredne tapase

Kot omenjeno, so pri nas tapasi na meniju kar pogosto, seveda pa se razlikujejo glede na sezono.

Poleti dodajam več surove zelenjave, ki jo narežem na različne koščke ali rezine, pozimi pa dodajam več tople zelenjave, ki jo predhodno popražim v ponvi, spečem v pečici ali soparim v loncu. Največkrat takšne zelenjave ne pripravljam vnaprej, razen če mi je kaj ostalo v hladilniku in je za porabiti; raje jo kar pred večerjo pripravim, ker je to res hitro in se praktično peče sama. 

Druge sestavine za tapase pa vedno pripravim vnaprej in se mi obdržijo od 3 dni pa vse do več mesecev. 


Vedno pripravim:

  • razne namaze

  • mešano pečeno zelenjavo, 

  • soparjeno zelenjavo, 

  • surovo zelenolistnato zelenjavo, začinjeno zgolj s soljo, oljem in limono ali pa s kakšnim kremnim prelivom

  • fermentirano zelenjavo, ki se mi v hladilniku obdrži tudi po več mesecev, 

  • krekerje, ki so prav tako lahko na zalogi tudi več tednov (pripravim tako pečene kot tudi presne v dehidratorju - poglej recept za brezglutenske krekerje). 

Tukaj lahko najdeš enega izmed receptov za tapase: krostini kruhki s fižolovim namazom.

obloženi kruhki oziroma tapasi

NE SPREGLEJ IDEJE, KI TI LAHKO VSE MOČNO OLAJŠA!

Če zamudno branje člankov ni tvoja največja strast, pa poglej, ali so razpisani kakšni datumi delavnic, ki jih redno organiziram v živo.

Na delavnicah vedno predelamo nekaj teorije in potem vse to teoretično znanje prenesemo še v prakso. Tako pripravimo kar nekaj primerov jedi, ki so polnovredne, sezonske, rastlinske, okusne preproste in idealne za predpripravo in meal planning!

Vse delavnice so zelo intenzivne in na njih vsem udeleženkam skušam predati kar največ znanja, idej in trikov. In z veseljem lahko rečem, da se mnoge vračajo na vsako naslednjo delavnico. Vabim te, da se nam naslednjič pridružiš, in si olajšaš svoje vsakodnevno ustvarjanje v kuhinji!

>> Preberi več o delavnicah >>

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.