True

Kako začeti s polnovredno rastlinsko prehrano - 5 korakov za uspešen začetek

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

Z rastlinsko (vegansko) prehrano si se zagotovo že srečala. Tudi če sicer ne ješ izključno vegansko, si zagotovo kdaj privoščiš kakšno solato, prilogo ali kaj drugega iz izključno rastlinskih sestavin.

Verjamem, da se ti mogoče vpeljava polnovrednih rastlinskih obrokov v svoj način prehranjevanja zdi precej zahtevna ali pa celo nemogoča. Sigurno zna biti prehranjevanje s polnovredno rastlinsko prehrano na začetku za večino ljudi težko, dolgočasno ali celo nepredstavljivo.

Sama sem mnenja, da je razlog predvsem v nepoznavanju sestavin, kombinacij in pomanjkanju idej za pripravo jedi.

A polnovredna rastlinska prehrana je lahko nadvse okusna in zelo barvita. Ker sama največkrat dobim vprašanja, kako sploh začeti z rastlinsko prehrano, sem se odločila, da o tem zapišem nekaj besed in vse skupaj strnem v 5 korakov, ki ti bodo pomagali tak način prehranjevanja vpeljati v svoj vsakdan.

O tem in še veliko drugih zanimivih tematikah s področja gibanja, uma in nege telesa s puncama govorimo v našem 4-dnevnem brezplačnem retreatu

Aleksandra v kuhinji drži v roki mešano zelenjavno skledo

Zakaj sploh pričeti z rastlinskim prehranjevanjem?

Čeprav je veganska oziroma rastlinska prehrana vedno bolj priljubljena in je vedno več veganskih izdelkov oz. jedi na voljo tako v trgovinah kot tudi v raznih bistrojih ter restavracijah, še vedno pogosto dobim vprašanje, zakaj naj bi sploh kdo jedel (vsaj pretežno) rastlinsko. Moj odgovor je zelo preprost: ker je rastlinska prehrana izjemno prijazna do tvojega telesa in hkrati tudi do okolja, v katerem živimo.

Naj pa že kar takoj poudarim, da ni vse, kar je vegansko, tudi zdravo. Tudi veganska hrana lahko zelo negativno vpliva na tvoje telo, če ni pripravljena polnovredno in z mislijo na raznolikost. Ravno raznolikost je tista, ki tvojemu telesu nudi vso podporo in hranila, ki jih potrebuje za vsakodnevno delovanje. Najbolj pomembno je, da so jedi uravnotežene - z velikim poudarkom na zelenjavi, ki naj bo kar se le da sezonska. 

lesena miza obložena z raznimi prigrizki

Kako začeti z rastlinsko prehrano?

Rastlinska prehrana verjetno za marsikoga predstavlja povsem nov svet. Veliko ljudi pravi, da sploh ne vedo, kako začeti, kje začeti oziroma da veliko sestavin mogoče sploh ne poznajo. Sigurno je velika večina izmed teh naštetih dejstev resnična, vendar naj že kar takoj povem, da ni nujno, da pri polnovredni rastlinski prehrani uporabljaš nepoznane sestavine. Naj bodo to sestavine, ki so ti v veliki večini domače in so pri nas prisotne že zelo dolgo. Če pa se najde kakšna sestavina, ki je drugačna in nekoliko manj poznana, se z njo najprej spoznaj - za kaj se uporablja in kakšen okus ima. Skratka - bodi odprta do novih kombinacij in okusov. 

Sama na hrano vedno gledam kot stvar, ki služi mojemu telesu in ga nahrani; moje misli so vedno usmerjene v to, kaj lahko z določeno hrano "pridobim" oziroma kako bo določena jed ali sestavina vplivala na moje telo. Vedno se vprašam, kako si lahko pripravim kar najbolj uravnotežen obrok, za katerega bo moje telo zelo hvaležno.

Spodaj ti želim v 5 korakih predstaviti, kako pričeti s polnovrednim rastlinskim prehranjevanjem.  Vedno pa ne glede na vse imej v mislih, da je postopna pot vedno najbolj sigurna. Hkrati pa si vzemi čas, da spoznaš sestavine, pobrskaš med raznimi recepti, nasveti in značilnostmi raznih sestavin.


#1: Začni počasi

Če  pretežno rastlinske hrane nisi vajena oziroma si bolj ljubiteljica mesa in mlečnih izdelkov, poskusi najprej z različnimi prilogami ali mogoče z enim celim obrokom. Npr. na kruh namaži namaz iz stročnic in mu potem dodaj druge sestavine in posipe po želji. Svojo najljubšo mešano solatno skledo prelij z domačim prelivom. Testenine oziroma rižoto namesto s pravim parmezanom potresi z našo rastlinsko verzijo. Zapomni si, mali koraki štejejo. Šele potem, ko boš zares osvojila spodnje korake, nadaljuj. Daj si čas, saj je vedno bolje en obrok kot pa noben.


#2: Spoznaj sestavine

Zelo je pomembno, da spoznaš sestavine in njihovo vsestransko uporabo. Toliko osnovnih, cenovno zelo dosegljivih in hkrati pozabljenih sestavin imamo na voljo! Stročnice niso samo fižolova juha ali pa solata, kot se je spomnimo iz otroštva. Čičerika ni samo humus, ki ga je danes možno kupiti na vsakem koraku (končno!). Žita, kot sta ajda in proso, so zlo hranljiva živila, omenjeni žiti pa še ne vsebujeta glutena, tako da z njima ne obremenjuješ svojega črevesja še dodatno. Skratka, več kot boš imela znanja o sestavinah, lažje boš delala zanimive kombinacije.

skodelice mešanih oreščkov in mleka iz oreščkov na temni leseni podlagi


#3: Založi svojo shrambo

Sestavine imej vedno pri roki. Sestavi si res pravo shrambo za domačo kuhinjo, kjer ne bo manjkalo tistih osnovnih in tistih malo manj osnovnih stvari. V rastlinski polnovredni prehrani uporabljamo vse od čičerike, črnega fižola, sladkega krompirja, cvetače, makadamije, pa vse do malo bolj eksotičnih začimb, kot sta kardamom in koriander. Na ta način boš vedno imela možnost pripraviti hiter, okusen in polnovreden obrok. Verjamemo, da se, tudi če imaš še tako majhno kuhinjo, vedno najde prostor za začimbe, žita, stročnice ipd. Le pravilno jih moraš skupaj postaviti, da so vedno na pravem mestu in na voljo za uporabo.


#4 Nauči se priprave različnih jedi

Nauči se pripraviti zanimive jedi iz osnovnih sestavin, kot so oreščki, stročnice, žita, semena ... Mandljevo mleko, domači prelivi, namazi iz stročnic ter okusne mešanice iz žit in zelenjave so zelo zaželene jedi pri tovrstni prehrani. Ko boš ugotovila, kako enostavna in hitra je priprava teh jedi, ne boš želela odnehati. In kar je najbolje, lahko jih hraniš do 1 meseca.


#5: Uživaj sezonsko hrano

Uživaj kar se da sezonsko hrano in telo ti bo neskončno hvaležno. Zakaj "kar se da" in ne v celoti? Zato, ker si nikoli ni dobro postaviti previsokih ciljev. Vedno je ok, če si privoščiš neko eksotično sadje, ki res ni sezonsko, ali pa si kdaj pozimi kupiš češnjevce. Ne imej slabe vesti in si zapomni, da bolj kot si stroga sama do sebe, težje boš svojo prehrano in svoj življenjski slog vzdrževala v ravnotežju.

Sezonska hrana obstaja z namenom. Z razlogom nam narava daje zelenjavo in sadje v določenem delu leta. Poleti uživaj tisto, kar hladi tvoje telo (npr. lubenica, kumare, paradižnik, jagodičevje - razen če ga imamo toliko na voljo, da ga zamrznemo še za zimo), pozimi pa uživaj tisto, kar greje tvoje telo od znotraj navzven (zelje, ohrovt, repa, jabolka ...) in ne pozabi na zimske začimbe, ki so ključnega pomena.

Video - kako začeti s polnovredno rastlinsko prehrano

Če si bolj slušni tip, si oglej oziroma poslušaj spodnji video, kjer ti opisujem začetek polnovredne rastlinske prehrane v 5 korakih. 

 
 

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.