True

Učinkovito nakupovanje živil - 10 nasvetov, da nakup živil ne bo več nočna mora

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

      Kako učinkovito nakupovati živila, da pri tem ne porabiš preveč časa, energije in denarja? Vprašanje, ki vsekakor nima enoplastnega odgovora.

      Učinkovito nakupovanje živil terja nekaj načrtovanja in vaje, a ko vzpostaviš nekatere premišljene navade, postane enostavnejše, hitrejše in bolj ugodno.

      Kadar pred nakupovanjem razmisliš, kaj potrebuješ takoj, kaj na zalogo in kaj ni preveč nujno, stvari postanejo enostavnejše. Se mi zdi, da je nakupovanje živil pri polnovredni rastlinski prehrani še posebej enostavno, saj veliko sestavin lahko nakupiš na zalogo (se dobro obdržijo v shrambi ali zamrzovalniku), pa tudi sveža lahko pravilno shranjena počakajo cel teden. Tudi prepričanje, da je veganska prehrana draga, nikakor ne drži.

      Predlagam, da si prebereš mojih 10 nasvetov za učinkovito nakupovanje živil in jim čim prej začneš slediti. Seveda začni postopoma in se drži samo tistih, ki ti odgovarjajo, ali pa si jih prilagodi po svoje.

      Sicer si lahko po nepotrebnem nakoplješ še dodatni stres, kar pa je ravno nasprotno od tega, kar želim s tem člankom doseči.

      Učinkovito nakupovanje živil - sveže sadje in zelenjava s tržnice na mizi

      1.  Uporabljaj nakupovalni listek

      Če pred nakupovanjem napišeš natančen nakupovalni listek, boš v trgovini dobro pripravljena, organizirana in sproščena. Tako boš nakupovala bolj učinkovito in zmanjšala verjetnost impulzivnih nakupov. Listek imej na vidnem mestu in sproti dodajaj/črtaj tisto, kar potrebuješ. Sama ga imam kar na hladilniku, poleg tega pa ga organiziram tudi po skupinah živil.


      💡 Namig #1: spodbudi vse člane gospodinjstva, da svoje želje zapišejo sproti na listek.

      💡 Namig #2: Da bo šlo lažje, sem svojega prenesla v digitalno obliko - v PDF obliki si ga lahko preneseš na računalnik, natisneš in nalepiš na vidno mesto. Dobiš ga na tej povezavi oz. s klikom na spodnjo sliko.

      nakupovalni listek in urnik za načrtovanje obrokov gutsy

      2.   Nakupuj v znanem okolju

      Vsakič, ko se ti mudi, boš vesela, da trgovino dobro poznaš in da je blizu tvojega doma. Zato poišči trgovino, ki zadovolji tvoje potrebe, in jo redno obiskuj.

      Sama najraje izberem takšne, ki imajo dobro založen oddelek s svežim sadjem in zelenjavo ter imajo pestro ponudbo ekoloških artiklov. Včasih je to manjša lokalna trgovina, drugič večji supermarket. Obe dobro poznam in točno vem, kaj bom kje dobila, zato nikoli ne dvomim, “kje bom našla to in ono” (zavedanje, da moraš samo po eno stvar nekam drugam, je lahko zelo stresno).

      3.  Izbiraj suha in zamrznjena živila

      Seveda je najbolje izbrati sveže sestavine, a včasih niso na voljo. Zamrznjena zelenjava je na splošno povsem dobra izbira, saj obdrži večino hranil, pa še vedno jo imaš na zalogi. Tako zagotovo vedno lahko pripraviš uravnotežen obrok iz zdravih sestavin.

      Kar pa se tiče konzerviranih živil, zlasti stročnic (fižol, čičerika …), jih sama ne kupujem pogosto in vedno raje izberem suha. Načeloma pa za konzervirana živila velja, da so (tako kot zamrznjena) pogosto obrana, ko so res zrela in ne že prej. Pazi le, da izbereš ekološko pridelana konzervirana živila brez nepotrebnih dodatkov in da jih pred uporabo dobro splakneš (tako se predvsem izogneš velikemu vnosu soli iz konzerviranih živil). Dvoma o nepotrebnih dodatkih, konzervanskih ipd. pri suhih živilih ni, je pa dobro, da jih prej pravilno predpripraviš.


      💡 Namig #1: oglej si moj vodič za kuhanje stročnic.

      💡 Namig #2: preberi, kako pravilno skuhati žita.

      4.   Nakupuj živila po znižanih cenah oz. v akciji

      Veliko trgovin zniža cene preveč zrelih pridelkov, ki pa so večinoma povsem uporabni. Vedi le, da jih boš morala porabiti takoj in ne bodo sveža počakala še nekaj dni. Takšen primer so res zrele (že malo pikaste, na mestih temne) banane, ki so edine primerne za res okusen bananin kruh.

      Pogosto so znižana tudi živila pred iztekom roka uporabnosti, ali pa so v akciji/na voljo ceneje s kuponom. Sploh pri recimo oreščkih se to lahko zelo pozna.

      💡 Namig: poskusi bananin kruh iz prosene moke (na sliki) ter pumpkin spice bananin kruh!

      bananin kruh iz prosene moke

        5.  Primerjaj hranilne vrednosti živil različnih znamk

        Bereš hranilne vrednosti v tabelah na embalažah živil, ki jih kupuješ?

        Če to počneš, potem veš, da se lahko posamezni artikli med seboj zelo razlikujejo. Vsebnost sladkorja v rastlinskem mleku se lahko med posameznimi znamkami razlikuje tudi do 20 gramov na liter in več! (Morda prav zato sama najraje naredim domačega.😉)

        Razlike so poleg napitkov velike zlasti pri kosmičih, granolah, omakah - poglej njihovo vsebnost soli, sladkorja in nasičenih maščob. Ne skrbi: tega se lahko lotiš postopoma, živilo za živilom. Kmalu boš ugotovila, katera so tista, ki ti najbolj ustrezajo, in branje ne bo več potrebno.

        6.   Izbiraj večja pakiranja

        Živila, ki se ne pokvarijo (npr. suhe stročnice, žita, oreščki …) in jih uporabljaš pogosto in v večjih količinah, nakupuj v večjih pakiranjih. Običajno so cenejša, tako se izogneš tudi dodatni embalaži in ponovnemu nakupu v bližnji prihodnosti. Pazi le, da jih uporabiš, sicer seveda takšen nakup ni cenejši in pametnejši. Po nakupu jih lahko razdeliš: del naj jih bo pri roki, del pa primerno shrani (zapri v dobro zatesnjene posodice ali zamrzni).

        💡 Namig: v večini večjih trgovin je pod ceno še izračun cene živila na 100 gramov. To je najhitrejši način, da primerjaš cene živil različnih znamk oziroma v manjših/večjih pakiranjih.

           7.  Preglej shrambo in zmanjšaj količino zavržene hrane


           Pred nakupom preglej shrambo, da se kje ne skriva kaj, kar je potrebno kmalu porabiti. Dobro je, da najprej pregledaš shrambo, potem narediš načrt prehrane za naslednjih nekaj dni in se šele kasneje odpraviš v trgovino. Pri tem upoštevaj tudi svoje izkušnje - če veš, da ti recimo banane rade zgnijejo, jih kupi manj ali pa izberi bolj zelene, in če avokada ne boš uporabila do konca tedna, izberi manj zrelega.

           💡 Namig #1: ne nakupuj s praznim želodcem, da impulzivno ne vzameš česa nepotrebnega in s tem ne porušiš svojega načrta.

           💡 Namig #2: znabi se ostankov zelenjave - načinov je ogromno! Nekaj idej: pripravi zelenjavno juho ali zelenjavno jušno osnovo (na sliki), dodaj jih v smuti, rižoto ali omako za testenine.

           zelenjavna jušna osnova

           8.   Nakupuj sezonsko    

           Ne morem dovolj poudariti, kako pomembno se mi zdi, da nakupuješ sezonska živila. Pogosto so slovenska, cenejša od ostalih, naredila so manj kilometrov, so bolj sveža, so tisto, kar naše telo potrebuje.

           Sveže španske kumare pozimi raje zamenjaj za sveže slovensko zelje. Tudi tvoj jedilnik tako ne bo celo leto enak. Če imaš poleti na voljo ogromno svežih domačih pridelkov, jih poskusi shraniti (posuši, zamrzni, dehidriraj, vloži …). 

           💡 Namig: nakupuj na tržnici ali pri kmetu. Tako podpreš neposredno pridelovalca.

                 9.  Zmanjšaj količino nakupljene plastične embalaže

                 To se mi zdi zelo pomemben del nakupovanja, ki pa je pri ustreznem načrtovanju popolnoma izvedljiv

                 • Vzemi svojo vrečko (sama prisegam na pleteno košaro!) in manjše vrečke za sadje/zelenjavo.

                 • Mnoga živila lahko izbereš v papirnati in kartonski embalaži.

                 • Banan in podobnega sadja/zelenjave z lupino ne dajaj v plastične vrečke, če pa jih daš, daj več različnih živil v eno vrečko (ni treba, da je vsak v svoji).

                 • Dodatni embalaži se izogneš tudi tako, da kupuješ večja pakiranja.

                 • Ne izbiraj že narezane zelenjave ali sadja, saj se tako ne izogneš le dodatni embalaži ampak tudi prihraniš.

                 10.  Malo za šalo, malo zares …

                 Najpomembnejši namig za učinkovito nakupovanje živil pa je:
                 ne pozabi vzeti nakupovalnega listka. 😉

                 Učinkovito nakupovanje živil ni šprint ...

                 ... ampak je tek na dolge proge.

                 Vseh namigov verjetno ne boš mogla izvajati že od prvega dne. Zato izberi vsaj tiste, ki se ti zdijo ekstra učinkoviti, in jih počasi vpeljuj v svoj način nakupovanja živil. Verjamem, da ti bodo sčasoma zlezli pod kožo in posledično olajšali nakupovanje, da ti bo več časa in energije ostalo za druge (pomembnejše) stvari.

                 Vsak ima svoj način nakupovanja in svoje trike, kako nakupovanje narediti uspešnejše, manj stresno, cenejše … Kateri so tvoji?

                 Zaupaj mi jih v komentarju in seznam trikov bom dopolnila!

                 Kdo je gutsy

                 Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

                 Več o nas >

                 BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

                 3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

                 Želim svoj brezplačen izvod

                 Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

                 Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.