True

Domača zelenjavna jušna osnova - zakaj in kako jo pripraviti?

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

  Te je kdaj prešinilo, da ne veš, zakaj bi se trudila z izdelavo domače jušne osnove? Sliši se kot veliko (morda odvečnega dela), a domača jušna osnova, imenovana tudi jušni oziroma zelenjavni fond je pika na i, ki izboljša okus številnim jedem.

  Gutsyke menimo, da je domača zelenjavna jušna osnova nekaj, kar je vedno dobro imeti pri roki - zato se odpovej “umetnim” mešanicam in raje daj priložnost domači. Razlika je očitna!

  domačA  zelenjavnA jušnA osnovA oz. zelenjavni fond - kako ga pripraviti?

  Najbrž že veš, da zelenjavno jušno osnovo največkrat pripravljamo iz čebule, korenja, zelene in zelišč. A možnih kombinacij, receptur in postopkov priprave je ogromno. Morda imaš tudi ti svoj recept, ki ti ga je zaupala babica? Če ti odgovarja, se ga vsekakor drži! Lahko pa poskusiš tudi katero od naših različic ali pa pri pripravi uporabiš kakšen nov trik.

  Še to: čeprav smo pri pripravi jedi rade inovativne in uporabljamo tudi “drugačne” sestavine (recimo artičoke, cikorijo, konopljina semena …), se pri pripravi domačega zelenjavnega fonda držimo načela preprostosti. Raje kot osnovno zelenjavo zamenjamo kakšno zelišče. Tako domač zelenjavni fond vedno uspe in popestri najrazličnejše jedi.

  Naše izbrane osnovne sestavine za pripravo domače zelenjavne jušne osnove so:

  • korenje

  • čebula

  • zelena (stebelna in gomoljna)

  • peteršilj (listi in korenina)

  • paradižnik (za boljšo barvo in okus)

  Zelišča, ki jih največkrat uporabimo pri pripravi domače zelenjavne jušne osnove:

  • lovorov list

  • cel črni poper

  • žajbelj

  • timijan

  • majaron

  Seveda je naša izbira zelenjave in zelišč za jušno osnovo odvisna tudi od letnega časa, kaj uspeva na domačem vrtu in kakšen okus fonda želimo dobiti na koncu. Za mediteransko obarvane jedi rade dodamo več zelišč, za azijske pa gobe.

  Aleksandra v rokah drži košaro s svežo zelenjavo z domačega vrta

  Namig!

  Si vedela, da zelenjavno jušno osnovo lahko pripraviš tudi iz olupkov in odrezanih delov zelenjave (takšne, ki je bila recimo mehka, nagubana, dehidrirana ..., nikakor pa ne plesniva ali gnila). Na tak način lahko dejansko porabiš vso zelenjavo - brez odpadkov!

  Shranjevanje domače
  zelenjavne jušne osnove

  Predlagamo, da svoj zelenjavni fond naliješ v posodice in zamrzneš.

  Še en priročen način za shranjevanje fonda je v obliki ledenih kock (fond naliješ v modelček). Tako je vedno pri roki, kadar ga potrebuješ.

  Seveda pa ga za nekaj časa lahko v steklenem kozarčku ali steklenici shraniš kar v hladilnik.

  zelenjavna jušna osnova v steklenem kozarčku na patent

  Ne pozabi pa posamezne “serije” označiti z datumom in izbranim okusom, da boš vedno vedela, kaj si vzela iz hladilnika oziroma zamrzovalnika. Ne pozabi tudi na pravilo, da vedno porabiš najprej tisto, ki te čaka že najdlje časa.

  Uporaba domače
  zelenjavne jušne osnove

  Domačo zelenjavno jušno osnovo lahko uporabiš na številne načine, saj je zelo vsestranska.

  Zlato pravilo je - uporabiš jo lahko povsod, kjer bi sicer uporabila vodo:

  kremna zelena juha v keramični skodelici, zraven je lesena žlica 

  Si morda kupila naš 14-dnevni program Obnovi svoje črevesje - ali pa to še nameravaš?
  Tu dobiš še številne druge črevesju prijazne recepte, med njimi tudi za različne juhe. Ko boš naredila domačo zelenjavno jušno osnovo, jo seveda lahko uporabiš tudi tukaj.

  Priprava domače zelenjavne jušne osnove

   
   


  Kdo je gutsy

  Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

  Več o nas >

  BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

  3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

  Želim svoj brezplačen izvod

  Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

  Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.