True

Hrana, ki je redno na mojem meniju

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

       V zadnjih skoraj 5 letih se je moja prehrana kar precej spremenila, saj sem dobila 2 punčki, ki sta v našo domačo kuhinjo "pripeljali" kar nekaj jedi, ki jih prej dejansko skorajda nisem uživala. Eno izmed takih živil je sigurno kruh, pa naj bo domač, kupljen, brezglutenski ali pa kakršenkoli že. Kruh včasih ni bil del moje shrambe, zdaj pa je dobil kar svoje mesto na pultu. 

       Aleksandra s portala Gutsy

       Ne glede na vse pa moja hrana v zelo veliki meri temelji na načelih polnovrednosti, ker se mi sicer zdi, da moje telo kar ne more dobro delovati. Zelo hitro mi da vedeti, kdaj mu ne ustreza hrana, ki mu jo nudim. 

       Za mojo hrano bi lahko rekla, da je precej preprosta, saj jo v zelo veliki meri sestavlja predvsem…

       Zelenjava na tisoč in en način.

       To je živilo, ki pri meni ne sme manjkati in dejansko zaseda sigurno polovico našega hladilnika. Pri nakupu in posledično uživanju zelenjave nekako nimam meje, saj jo lahko uživam na nešteto načinov in se je zato kljub vsemu ne naveličam. 

       Zelenjava pri meni obsega vse, kar ti pade na misel. Vse od razne zelenolistnate zelenjave (velikokrat se počutim kot krava, ki se “baše” z vsem tem zelenjem 😊), ki jo jem v obliki solate, jo dodajam raznim enolončnicam, omakam, rižotam, kot dodatek v sendvič, wrap ali pa v smoothie oziroma sveže iztisnjen zeleni sok. Zame zelenje predstavlja življenje (green= life) in kar slišim svoje telo, kako hrepeni po zelenju. Če je le mogoče, praktično ne mine dan, ko ne bi vsaj en obrok vseboval vsaj enega dela zelenja.

       To sicer ni bilo vedno tako. Moja želja po zelenju se je zaradi mojega načina prehranjevanja z leti vedno bolj povečevala. Moram pa priznati, da pa že od nekdaj obožujem take in drugačne solate in občutek kisa v ustih. To mi je bilo blizu že kot otroku in vedno sem bila tisti član družine, ki se je boril za čim večjo skledo solate. :) Tako da imam mogoče to zapisano že v svojem DNK-ju. 😊

       Poleg zelenja pa moja shramba oziroma hladilnik vsebuje tudi drugo zelenjavo, ki jo imajo radi tudi drugi člani v družini in iz nje lahko pripravim razne kremne juhe, enolončnice, jo popražim ali pa zgolj soparim. Zanimivo je to, da sta hčerki najbolj navdušeni nad zgolj soparjeno, mogoče rahlo soljeno zelenjavo, ki ji včasih dodam le žličko hladno stiskanega olja (olivno, laneno). Taka zelenjava (recimo brokoli, cvetača, brstični ohrovt, ohrovt v listih, rdeča pesa) gre v omenjeni obliki pri nas najbolj v promet. 

       Preprosto in sezonsko gresta z roko v roki

       Tako kot sem že omenila, je dejansko moja hrana res preprosta. Zelo pa temelji na zelenjavi, ki nam jo nudi narava v določenem letnem času. Tudi otroka vesta, da pozimi je pač na mizi radič, ki je zimska solata, pa tudi če je odgovor na to, da te vijolične pa ne mara in ji je všeč le zelena. Dobro, da je endivija zelena in da obstaja tudi zelen radič. :) 

       Sezonska testeninska skleda s šparglji slika recepta gutsy

        Sezonska testeninska skleda s šparglji ( recept )

         Stročnice in žita

         Obožujem tudi stročnice, predvsem maslen beli fižol (butternut bean) in čičeriko. To sta pri meni zmagovalni stročnici, ki v moji shrambi ne smeta manjkati. Rada imam tudi rdeči fižol, ampak na jedilniku ni tako pogost kot prej omenjeni stročnici. 

         Ko pa pride do žit, pa preprosto zmaga proso. To je žito, ki ga uživam tako s sladkimi dodatki v obliki prosene kaše ali kot slano prilogo v polnovredni skledi, namesto polente, v obliki rižote ali popečeno v pečici. 

         Prosena kaša v zajtrk skledi slika recepta gutsy

          Prosena kaša v zajtrk skledi ( recept )

         Kaj pa sladice?

         Včasih sem bila zelo “sladka” oseba, sedaj pa lahko rečem, da je sladko pri meni res v veliki manjšini in to ne zato, ker bi se ga namensko branila, ampak ker enostavno ne ustreza mojemu telesu. Zelo rada si privoščim kakšen kos črne čokolade, domačega biskvita ali energijskih kroglic, ampak tu se pa največkrat zgodba tudi zaključi. Velikokrat pa moj “sladek moment” spremlja kozarec vode, čaj ali kava, da vse skupaj malo nevtralizira.


         Ljubše mi je “slano”: prelivi in namazi, juhe in solatne sklede


         Danes sem tako veliko bolj za slano. Iz raznih oreščkov in semen raje pripravljam namaze in prelive. Te preprosto obožujem in jih kombiniram v vse od solatnih skled pa do kremnih juh, sendvičev, krekerjev in wrapov. Takšni prelivi so element, s katerim si dejansko popestrim veliko večino jedi na svojem jedilniku. Poglej nekaj mojih najljubših receptov.

         Meni najbolj ljube jedi so razne mešane solate oz. solatne sklede (dejansko bi ¾ leta lahko živela le od mešanih solat) in juhe oziroma enolončnice. Juha oziroma enolončnica je jed, ki me popolnoma zapolni. Lahko bi rekla, da pogreje tako moje telo kot mojo dušo in mi prija tudi v toplejših mesecih. Zame je to perfektna večerja. Moje juhe skoraj nikoli niso le iz ene vrste zelenjave, ampak so večinoma kompleksen obrok, ki velikokrat vsebuje tudi stročnice in žita.

         fotografija mize, obložene z različnimi juhami in drugimi jedmi

         dve Zlati pravili: dobro založena shramba in načrtovanje obrokov


         Sem pa velika zagovornica dobro založene shrambe. Poleg osnovnih živil naj bo ta založena predvsem z raznimi semeni, oreščki, začimbami in zelišči, s katerimi lahko ustvarjam drugačne in bolj pestre okuse. 

         Prav tako pa sem velika zagovornica predpriprave sestavin oziroma batch cookinga oziroma meal planninga. Tako lahko poskrbim, da imamo vsak dan med tednom z družino polnovredno večerjo, ki je naš edini skupen obrok v dnevu. 

          Preberi še:


          Te zanima več o polnovredni rastlinski prehrani in načrtovanju/predpripravi polnovrednih rastlinskih obrokov?

          Večkrat letno pripravim intenzivne delavnice v živo, na katerih ti v nekaj urah predam čim več svojega znanja, namigov in trikov.

          Poglej, katere delavnice bodo kmalu na sporedu!

                       Kdo je gutsy

                       Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

                       Več o nas >

                       BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

                       3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

                       Želim svoj brezplačen izvod

                       Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

                       Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.