True

Osnovna živila v polnovredni veganski shrambi - 10 živil

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

Kaj mora nujno biti v tvoji shrambi, ko se odločiš jesti (in živeti) polnovredno? Zbrala sem 10 živil oziroma natančneje 10 skupin živil, ki ne smejo manjkati v nobeni dobro založeni veganski “špajzi”. :) Če imaš pri roki ta živila, vedno lahko skuhaš polnovreden obrok ali zgolj prigrizek. Sama seveda izberi tista živila, ki odgovarjajo tebi.


1. Oreščki in semena


Bučna, sončnična, lanena, konopljina, sezamova, chia semena … In orehi, mandlji, pekani, indijski oreščki, lešniki, brazilski orehi, pinjole … Izbire je ogromno! Oreščki in semena so odličen vir tako dobrih rastlinskih maščob kot tudi beljakovin, vlaknin in mineralov, zato jih imam sama vedno pri roki. Predlagam, da jih poskušaš vkomponirati v najrazličnejše jedi, saj je tako njihova uporaba najbolj pestra.

Namig 💡 : oreščki in semena so dragi, a pogosto so v večjih količinah precej cenejši. Zato jih kupi v večjih količinah, jih del pospravi v shrambo (najboljše v zaprte lončke), preostanek pa zamrzni. Tako preprečiš, da bi postali žerki.

2. Masla iz Oreščkov in semen


Mandljevo maslo v jutranji smoothie skledi ali kuhanih ovsenih kosmičih; arašidovo maslo v pikantnih azijskih jedeh; lešnikovo maslo na koščkih banane ali na krekerjih za popoldanski prigrizek … Masla iz oreščkov in semen so nadvse okusen dodatek, ki jedi dela bolj nasitne, pa tudi polnovredne. 

Namig 💡: vsa masla iz oreščkov in semen lahko pripraviš doma - potrebuješ le zmogljiv blender. So cenejša od kupljenih in sproti lahko pripravljaš sveža. Preberi, kako pripraviti domača masla iz oreščkov in semen

3. rastlinsko mleko


Mandljevo, ovseno, riževo, iz indijskih oreščkov - danes lahko kupiš najrazličnejše rastlinsko mleko. Uporabno je pri pripravi sladic, napitkov, kaš, kosmičev, smutijev … Seveda pa ga ni tudi čez kokosovo mleko, ki je nujno za pripravo karijev ter sladic. Važno je le, da preizkusiš različne znamke in ugotoviš, kako se katero od njih “obnaša” (nekatera kokosova mleka v konzervah ali tetrapakih so bolj tekoča in emulzirana, druga so povsem čvrsta, tretja so kombinacija obojega).

Namig 💡: si vedela, da lahko večino naštetih rastlinskih mlek narediš sama? Priprava domačih rastlinskih mlek je zelo hitra, enostavna in poceni. Preberi, zakaj (in kako) sama najraje pripravim domače mandljevo mleko.

4. Žita


Nič ni boljšega kot polnovreden obrok, ki ga dopolnjuje katero od žit: proso, oves, ječmen, pira, ajda, riž … Zato so žita vsekakor vedno prisotna v moji shrambi. Uporabiš jih lahko pri vseh jedeh in na 101 način.

5. Vložena, zamrznjena in konzervirana zelenjava


Sveža zelenjava je seveda vedno najboljša izbira, a žal ni vedno mogoča izbira. Sama najpogosteje zamrznem pridelek z vrta, recimo cvetačo (natančneje cvetačni rižek) ali jagodičevje, vložim paradižnik oziroma skuham paradižnikovo omako/mezgo, kdaj pa kdaj pa odprem tudi kakšno pločevinko, recimo koruze. Poskrbim le, da gre za kakovosten bio izdelek.

recept: domača paradižnikova omaka

6. Stročnice: fižol, čičerka, leča ...


Stročnice shranjujem na dva načina: suhe (v shrambi) in (v hladilniku ali zamrznjene). Vnaprej skuhane stročnice so najboljša izbira, saj so pripravljene za takojšnjo uporabo. Stočnice so zelo hranljive in so odličen vir rastlinskih beljakovin.

7. Suho sadje


Se ti zgodi, da popoldne ali po obroku brskaš po shrambi za nečim sladkim? Tudi meni se! :) Zato imam v shrambi vedno tudi suho sadje, npr. datlje, rozine, fige, brusnice …, ki jih lahko uživaš kot prigrizek ali pa dodaš domačim granolam, sladicam in jutranjim toplim kašam.

Namig 💡: posuši tudi jabolčne krhlje in kolute pomaranče - suhim dodaj še kakšno začimbo, kot je kardamom, jih nekaj daj v skodelico in prelij z vročo vodo. Tako je domač sadni čaj pripravljen v minuti!

8. Jušna osnova


Kaj dobro rižoto, juho, omako … loči od zeloooo dobre? Jušna osnova! Jušno osnovo lahko narediš tudi iz še užitnih ostankov zelenjave (olupkov, odrezanih delov …), da zmanjšaš količino zavržene hrane, ali pa zanjo namensko uporabiš svežo zelenjavo ("pospravi hladilnik" in naredi jušno osnovo!). Sama jo rada dodajam tudi žitom, ko se kuhajo, pa rižotam, testeninam, juham ... za še boljši okus.

Namig 💡:  preberi, zakaj in kako pripraviti domačo zelenjavno jušno osnovo (v članku te čaka tudi video priprave).

9. Dodatki za okus


Verjamem, da kuhaš okusne jedi, tudi če “niso nič posebnega”. A nikar ne zanemari vloge “faktorjev okusa”, ki jedi pogosto dodajo še neko prav posebno piko na i. To je pogosto nekaj kislega - zato imam sama vedno pri roki jabolčni kis, kombuchin kis, limono, balzamični kis ali rižev kis za ustvarjanje azijskih jedi. Kisi so zelo pomembni tudi pri pripravi solatnih prelivov iz oreščkov in semen, ki izboljšajo vsako solatno skledo. Pomembna dodatka sta tudi sojina omaka (sama imam najraje japonsko tamari sojino omako) in kvasni kosmiči.

recept: semenski preliv z gorčico  Poglej recept: semenski preliv z gorčico

10. Začimbe

Dodajanje začimb poudari okus jedi, ne da bi ti bilo treba dodajati več soli, sladkorja ali maščobe. Obstaja res ogromno začimb in začimbnih mešanic - priporočam ti, da poleg svojih najljubših kdaj pa kdaj daš priložnost še kakšnim novim. Večinoma so zelo obstojne in lahko počakajo v shrambi.

Namig 💡: Namig: začimbe in začimbne mešanice kupuj v manjših, specializiranih trgovinah. Pogosto so takšne začimbe bolj avtentične, polnejšega in “pravega” okusa.

osnovna živila v kozarčkih: stročnice, žita, oreščki, semena ...

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.