True

Ideje za jesenski meal prep

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

      Ko se prehranjuješ s polnovredno rastlinsko prehrano, je zame zelo pomemben predvsem en dejavnik.

      In sicer: izbiram čim več sezonskih živil!

      Sezonska živila so tista, ki so
      • vedno na razpolago

      • zrasla v bližini oziroma povsem lokalno (vsaj, ko je govora o sveži zelenjavi in sadju)

      • cenovno dostopna

      • dobra za tvoje telo, ki v vsakem letnem času hrepeni po različnih živilih.

      Razlogov za izbiro sezonskih živil je torej precej, in vsi so enako pomembni.

      Zato v tokratni objavi razkrivam nekaj idej za sezonski meal prep: tokrat so na vrsti jesenske veganske meal prep ideje!

      No, kot verjetno že veš, pri meni običajno ne gre za “pravi” meal prep, saj redko vnaprej pripravljam cele obroke. Raje izberem določena živila, jih pripravim za uporabo in v naslednjih dneh med seboj kombiniram v pestre, uravnotežene rastlinske obroke.

      Poglej moje ideje za jesenski meal prep.

      pečena jesenska zelenjava na pladnju

      1. buče:  hokaido in maslenke


      Buče so res izjemne: poceni, zelo okusne, primerne za sladke in slane jedi, neskončno vsestranske.

      Sama jih največkrat spečem in jih upoabim:

      4 načini za uporabo buče


      2.  Križnice:  zelje, cvetača, brstični ohrovt, repa, koleraba, listni ohrovt


      Jeseni je na vrtu (in na tržnici ter v trgovinah) moč najti toliko različnih vrst križnic, da včasih ne vem, kako naj sploh porabim vse, kar je zrastlo. :)

      Belo in rdeče zelje zato narežem na trakce in zapakiram v zip vrečke, saj sta odlična osnova za vsakršno jesensko solatno skledo.

      • Cvetačo uporabljam na več načinov:

       • nalomim na cvetke in shranim v zip vrečki, da je pripravljena za juhe

       • Narezano na majhne koščke spečem v pečici, ohladim in shranim v zaprti posodici (za solatne sklede, juhe, enolončnice, curryje …)

       • surovo zmeljem v cvetačni rižek in zamrznem, saj je odlična osnova za smutije (smuti s cvetačo nima okusa po njej, je pa zelo kremast)

      • Listni ohrovt oziroma ohrovt v glavi narežem na trakce in v zip vrečki shranim v hladilniku - dodajam ga v enolončnice, pa tudi v solate ali pa ga na hitro popražim na ponvi in pojem kar takega, ali pa ga le zblanširam ali soparim in prelijem s kakšnim prelivom. Vrhunski okus je zagotovljen :)

      • Brstični ohrovt pri nas redko obstane dolgo časa, ker ga vse tri s puncama obožujemo. Drugače pa ga prerežem na polovičke in zamrznem, uporabljam pa ga predvsem v enolončnicah in kuhanega ali pečenega kot prilogo.

      • Kolerabo narežem na manjše koščke in zamrznem - takšno dodajam enolončnicam in kremnim juham; lahko pa jo tudi posušiš (v pečici ali dehidratorju) in jo uživaš kot čips ali pa jo dodajaš jedem kot začimbo. No, pri nas gre v promet tudi surova, narezana na tanke lističe. 

      pečena cvetača

      3.  Gomoljna zelenjava:  korenje, zelena, pesa, navaden in sladki krompir …


      Tudi gomoljne zelenjave je jeseni na pretek. Vem, da večina prisega na krompir in korenje, ostalo gomoljno zelenjavo pa kar pozabijo.

      No, sama jo uporabljam na več načinov in predlagam ti, da poskusiš tudi ti!

      • Rdečo peso olupim, narežem na koščke in spečem. Pospravim v posodico in dodajam solatnim skledam.

      • Enako naredim s korenjem, sladkim krompirjem in zeleno. Vse to uporabim v nekje 3 dneh od pečenja.

      • Zeleno narežem na tanke rezine ali kolobarje, dobro začinim z začimbami in oljem ter spečem v pečici. Rezine uporabljam kot “zelenin steak” in jih dam v tortiljo, burger, solatno skledo … Če tega še nisi poskusila, se verjetno sliši nenavadno, ampak je res izjemno okusno! Super se obnese tudi peka kar cele zelene in potem pečeno narežem na tanke rezine. To moraš poskusiti :)

      4.  Zelenje:  radič, endivija, kodrolistni ohrovt ...


      Jesensko zelenje je bolj grenke narave - z vrta pobiram predvsem radič, endivijo in kodrolistni ohrovt. A naj te grenkoba ne ustavi! Poskusi moj trik - zelenje nareži, daj v skledo, soli, dodaj limono in olje in dobro premasiraj z rokami. Tako se malo razpusti in tudi razgreni.

      • Zelenje operem, osušim in zapakiram v zip vrečkah v hladilniku. Privoščim si ga vsaj enkrat dnevno.

      • Super ideja pa je tudi, da zelenje zamrzneš in ga potem porcijsko dodajaš v razne smoothije/ smoothie sklede. Naredijo res kremasto teksturo (npr. špinača).

        5. Stročnice:  fižol, čičerika, leča ...


        Kot veš, so stročnice eden od temeljev polnovredne rastlinske prehrane (oziroma rastlinske prehrane na splošno). Zato jih dodam v vsaj en obrok dnevno.

        Stročnice skuham in
        • pospravim v posodice v hladilnik,

        • kuhane zamrznem, da so pripravljene za nadaljnjo uporabo,

        • iz njih naredim namaze, humus …

        Zakaj ne kupujem konzerviranih stročnic? Ker menim, da so domače boljše! Vedno jih tudi operem, namočim in točno vem, kaj jim dodajam (brez konzervansov ipd.). Več preberi v vodiču za kuhanje stročnic.


        različne vrste fižola


        6.  Žita:  pira, ječmen, kvinoja, riž, polenta …


        Za žita velja enako kot za stročnice - so eden izmed temeljev polnovredne rastlinske prehrane. Tudi pri žitih se držim pravil za pripravo (operem, namočim, skuham).

        radič v solati s piro in mandlji Recept: radič s piro 

           7. fermentirana zelenjava:  zelje, repa ...


           V hladnih dneh se vedno prileže kakšna dobra enolončnica iz kislega zelja ali repe.

           Poleg tega tudi sama pogosto fermentiram zelenjavo - pospravim jo v steklene kozarce, kjer se ob primernem hranjenju (najbolje je kakšna klet oziroma bolj hladen prostor) lahko obdržijo tudi eno leto, ali pa vsaj celo sezono. 

           8.  Sveže iztisnjen  sok  


           Dnevna doza vitaminov je v hladnejših dneh, ko povsod prežijo virusi, še toliko pomembnejša za naš imunski sistem.

           Zato si rada kar vnaprej pripravim sveže iztisnjene sokove: limonin, pomarančni, korenčkov … V steklenicah v hladilniku name počakajo nekaj dni. Seveda so najboljši sveži, ampak vseeno je bolje, da te počaka kakšen dan v hladilniku, kot pa da jih sploh ne bi uživala.  

           vitaminski smuti

           Poglej recept za moj vitaminski smuti.

               9.  Prelivi  iz oreščkov in semen

               Še ena stalnica mojega meal prepa - domač preliv iz oreščkov ali semen, včasih v kombinaciji obojega. Naredim ga
               • z različnimi dodatki za okus (npr. s česnom, kurkumo, papriko v prahu …) in

               • iz različnih “kislih osnov” (limona, jabolčni kis, kombuchin kis).

               Le kdo ne popestri rad svoje solatne sklede ali pečene zelenjave z okusnim kremnim prelivom? Poglej moje najljubše recepte!

               kremni preliv za solato

               Kaj ustvarjam iz teh predpripravljenih sestavin?

               Idej, kako porabiti te predpripravljene sestavine, je mnogo!

               1. Solatne sklede (tople in hladne) - na mojem meniju so pogosto večkrat tedensko. Tako telesu zagotovim res veliko svežih živil oziroma zelenja in s tem vitaminov in mineralov.

               2. Juhe in enolončnice na 101 način - jota, enolončnice, kremne in bistre zelenjavne juhe, prebranec, fižolova juha ipd. so okusne tople jedi, ki pogrejejo dušo in telo. Da tak obrok uravnotežim, vedno zraven postrežem še nekaj zelenja (vsaj solato ali pa karkoli zelenega pač imam trenutno pri roki). Velikokrat pa v samo juho oziroma enoločnico vmešam kar veliko pest svežega zelenja. Poglej moje recepte!

               3. Testenine, rižote, lazanje - tako porabim lečo (za lečin bolognese), 

               4. Curryji - privošči si cvetačni ali čičerikin curry, v katerega lahko dodaš še druge stročnice, kodrolistni ohrovt, korenje … in ga postrežeš z izbranim toplim žitom (ob curryju se seveda najbolj prileže riž).

               5. Sokovi in smutiji - tako že zjutraj zaužijem veliko dozo vitaminov in mineralov, pa tudi kakšno zelenjavo (npr. kot že omenjeno cvetačo). Poglej, kako smuti spremeniš v popoln obrok, ki poskrbi za vnos vseh pomembnih hranil.

               6. Razne chia pudinge, ki so lahko zelo raznoliki in ni nujno, da vsebujejo veliko sladil in sadja. Vmešaš lahko tudi bučni pire, ki se z začimbami super poda v celotno jed.

               7. Polnovredno obložene kruhke, ker kdo nima rad krekerjev in kruha? Sama imam zelo rada, da je obloge na kruhu več kot samega kruha, ker ga velikokrat obložim z namazom, praženo zelenjavo in potem še malo zelenja. Včasih pa čez prelijem še kakšno žličko preliva. Skratka, precej bogato :)

               8. Omlete iz stročnic (poglej idejo za super omleto iz čičerikine moke ali polnjeno lečino omleto). Nadevam jih z razno zelenjavo, prelivi ..., skratka uporabim, kar imam takrat pri roki oziroma se mi “zalušta” iz hladilnika :)

               Upam, da ti je moj seznam najljubših sestavin za jesenski meal prep kaj pomagal. Vabljena k branju ostalih člankov!
               Kdo je gutsy

               Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

               Več o nas >

               BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

               3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

               Želim svoj brezplačen izvod

               Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

               Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.